Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako su u Kraljevu raspodeljena sredstva za projekte udruženja i medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2022.

Autor: R. Vesković Izvor: Krug Portal

Kako su u Kraljevu raspodeljena sredstva za projekte udruženja i medija?

Na sednici Gradskog veća raspodeljeno je 40 miliona dinara iz gradskog budžeta za informisanje i udruženja građana; za medije van Kraljeva otići će – više od tri miliona dinara

Za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji grada Kraljeva u budžetu su za ovu godinu predviđena 23 miliona dinara i posle sprovedenog konkursa ova sredstva će biti raspoređena za sufinansiranje 19 projekata koje su podneli mediji.

Najviše novca dobiće mediji u okviru RTV Kraljevo i Ibarske novisti – 12,35 miliona dinara za tri trojekta, a uz pridruženu produkciju koja će svoj projekat realizovati na jednom od medija ove kuće, to je ukupno 14,485 miliona ili 63% budžeta za medije. Dva projekta Televizije Melos biće sufinansirana sa 3,2 miliona dinara.

Od preostalih 5,3 miliona, više od tri miliona, skoro duplo više nego prošle godine, dodeljeno je medijima čije sedište je van Kraljeva. Najviše novca među takvim medijima, čak 800.000 dinara dobiće Alo media system d.o.o („Alo“), a po pola miliona dinara dobiće Adria Media Group („Kurir“) i Digital media network (portal 24/7Kraljevo). Nešto manje od 2,3 miliona podeljeno je na projekte svih ostalih kraljevačkih medija. Kablovska TV MIX koja je ranijih godina dobijala sredstva, ove godine nije dobila ni dinar za dva predložena projekta. Na konkursu nisu prošli ni projekti Kraljevačkih novosti, Radija 99,6, a Kraljevački magazin nije ni konkurisao.

Ovu raspodelu je predložila posebna komisija, čije članove je imenovala Gradsko veće i koju su činili: Andrijana Srećković iz Ljiga, Dragan Pejčić iz Donje Trnave i Borisav Krstić iz Jagodine.

Njihov predlog o raspodeli sredstava Gradsko veće je usvojilo sa 7 glasova „za“ i jednim „uzdržan“. Po tradiciji, to je Miloš Ugrenović (SPS). On je najpre skrenuo pažnju da se u materijalu vidi da su potpisi članova komisije na zasebnom papiru:

– Stranice nisu numerisane i na posebnom papiru na vrhu su potpisi članova komisije, nisam siguran da je to slučajno.

On je ponovio svoj stav da Gradsko veće nije organ koji bi trebalo da donosi ovu odluku, jer u članu 24 Pravilnika piše da odluku donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, što znači, kaže Ugrenović, da je to u ingreneciji gradonačelnika. Takođe, ponovio je da neće glasati za odluku, jer na sednici nije prisutan niko iz komisije koja je ocenjivala projekte:

–  Mi smo nenadležni i nismo videli nijedan jedini projekat. Nemamo predstavnika komisije, naplate dnevnice i nikad ih ne vidimo. To su sve ljudi sa strane, oni ne mogu da znaju situaciju u Kraljevu kao što je zna neko iz naših medija. Više od tri miliona raspodeljujemo medijima sa strane. Kako oni informišu građane Kraljeva? Te pare odu u vetar i ne vrate se ni kroz budžetski prihod. Građani Kraljeva nemaju mogućnost da isprate sprovođenje tih projekata.

Ugrenović je još ukazao da pojedini mediji van Kraljeva svake godine dobijaju sredstva iz našeg budžeta, a pojedini kraljevački svake godine – bivaju odbijeni.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi