Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izveštaj o javnim konkursima: Gotovo 75 odsto novca za civilno društvo i medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 04. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Izveštaj o javnim konkursima: Gotovo 75 odsto novca za civilno društvo i medije

Od ukupno 15,5 milijardi dinara državnog novca potrošenog na javne konkurse, gotovo 75 odsto potrošeno je na sektore civilnog društva i medija, dok kultura i omladina dele ostatak novca, zaključak je izveštaja "Javno o javnim konkursima"

Taj izveštaj, koji su sačinili BIRN i Građanske inicijative, pratio je potrošnju državnog novca od 2019. do 2021. i pokazao da je utrošeno 15,5 milijardi dinara na 1.729 javnih konkursa i 34.830 projekata.

Novinarka BIRN-a Tanja Maksić kazala je novinarima da se konkursne prakse gotovo ne menjaju, već da se nasleđeni problemi prenose iz godine u godinu.

"Broj organizacija koje se ponavljaju svake godine je 3.291", rekla je Maksić i dodala da je ukupan broj nosilaca projekata 639, a broj onih koji se ponavljaju iz godine u godinu je 96.

Kako je kazala, razlika između najskupljih i najjeftinijh projekata je drastična - deset najskupljih projekata koji zajedno vrede nešto preko milijardu dinara, stoje nasuprot gotovo 13 hiljada projekata koji su pojedinačno finansirani sa manje od 100.000 dinara.

Prema njenim rečima, ubedljivo najveći dobitnik na konkursima je novosadski omladinski savez - OPENS čiji projekti ukupno vrede gotovo 183 miliona dinara, što čini nešto više od 10 odsto svih sredstava opredeljenih za mlade.

"Projekti za mlade, slično sektoru kulture, ne finansiraju se isključivo kroz omladinske sektore, jedan deo projekata, najmanje 650 takvih, finansirano je kroz konkurse civilnog sektora", rekla je Maksić.

Neki od uočenih nedostataka pokazuju da, kako navodi Maksić, 4.210 projekata nema naziv, a više od 300 njih ima u nazivu "redovan rad", dok je 46 projekata usmereno isključivo na građevinske radove, što nije u skladu sa pravilima konkursa.

U medijskom sektoru je za tri godine utrošeno 5,2 milijarde dinara na 466 konkursa i 7.324 projekta.

Maksić je kazala da su najskuplji projekti dodeljeni televizijskim stanicama, a posebno onim čija je uređivačka politika naklonjena vlasti.

Izveštaj je pokazao i da je smanjen trend finansiranja tabloida, što je Maksić ocenila kao napredak ali je dodala da je neophodan prestanak finansiranja tabloida državnim novcem.

U okviru civilog sektora petina registrovanih organizacija dobija novac na javnim konkursima u četiri posmatrana sektora, kazala je novinarka BIRN.

Ona je dodala da je podrška velikom broju projekata malim iznosima glavna odlika finansiranja, jer od oko 18 hiljada podržanih projekata u tom sektoru čak 12 hiljada ne prelazi 100 hiljada dinara.

U civilnom sektoru je dodeljen 18.501 projekat, preko 954 konkursa a utrošeno je 6,6 milijardi dinara.

Govoreći o podacima o projektima u okviru kultrure, Maksić je kazala da je gotovo osam hiljada projekata posvećenih kulturi ali da je jedan deo projekata finansiran i kroz konkurse civilnog društva.

U tom sektoru utrošeno je 2,6 milijardi dinara na 7.934 projekta. Najmanji broj projekata dodeljen je sektoru omladine - 1.071 i utrošena je milijarda dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi