Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vojvodina bez regionalnih javnih TV servisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 08. 2012.

Autor: Miodrag Šašić Izvor: Politika

Vojvodina bez regionalnih javnih TV servisa

Članovi „Kragujevačke inicijative” pokrenuli pitanje sudbine Nacrta zakona o regionalnim TV servisima, kako bi se predupredila dalja neuspešna privatizacija elektronskih medija

Posle neuspele privatizacije „Pančevca“, najprofitabilnijeg lokalnog lista u Srbiji i njegovog vraćanja pod skute Agencije za privatizaciju, kao da niko nije siguran kuda bi dalje i kako. Na inicijativu Skupštine grada storniran je početak privatizacije RTV Pančevo, a prethodna gradska vlast se diskretno, ali jasno izjasnila da bi rado prihvatila finansiranje gradskog radija i televizije ako zakonski to bude moguće.

To je i potvrdila nedavnim završetkom novog doma za lokalne elektronske medije. A šta kaže zakonska regulativa?

Pre neki dan „Kragujevačka inicijativa”, zajednica koju čine TV Novi Pazar, RTV Kragujevac, Niška TV i RTV Pančevo, organizovala je u ovom gradu prvu promociju nacrta zakona o javnim regionalnim RTV servisima.


Zvanično, javna diskusija o ovom zakonu nije počela, ali je očigledna namera onih koji su svojski godinama lobirali da on bude donet, da lokalni političari i poslanici iz sredina gde se smatra da je on potreban potpomognu kako bi ovaj dokument ušao u redovnu proceduru.Nevena Simendić, glavna i odgovorna urednica TV Pančevo, kaže da se četiri medijske kuće od 2007. bore da se stvaranjem javnih regionalnih servisa spreči dalja loša privatizacija elektronskih medija.

Prema evidenciji, tvrdi ona, 90 odsto privatizacija elektronskih medija u nas doživelo je krah. Lutalo se, istina, dok se stiglo do predloga o regionalnim javnim servisima, ali, „pobeda“ je izvojevana još 2010. kada je Ministarstvo kulture i informisanja izradilo Medijsku studiju kojom je legalizovan ovakav način organizovanja elektronskih medija. Pobeda je tim veća, kaže Nevena Simendić, jer su protiv ovakvog rešenja bila oba novinarska udruženja Srbije.

Oni smatraju da bi regionalni RTV javni servisi bili „pod šapom“ lokalnih političara, dok pristalice njihovog postojanja tvrde da bi se efikasnim finansiranjem i vođenjem javnih servisa to izbeglo, o čemu svedoče i iskustva u drugim državama. Tako bi, na primer, osnivač servisa bio obavezan da za njegovo izdržavanje daje određeni procenat iz budžeta, pa bi finansiranje po principu „dobijete više ako ste poslušni“ bilo izbegnuto.

„Najzad, izvesno je da je privatizacija medija pokazala da nezavisnost od političkih centara moći nije postignuta. Njihov rad se otrgao kontroli, a sva ispitivanja pokazuju da je profesionalno izveštavanje mnogo prisutnije u javnim servisima nego u privatizovanim medijima“, kaže Nevena Simendić.

No, iako proletos načinjeni Nacrt zakona po regionalnim RTV servisima i bude u sadašnjem obliku razmatran, pred radio i TV kućama Vojvodine velika je nevolja. Predlogom zakona, naime, predviđeno je da Srbija pored Radio televizije Srbije, ima još pet regionalnih javnih servisa, ali svi su južno od Beograda. U Vojvodini bi ostala samo RTV u Novom Sadu, iako je „Kragujevačka inicijativa“ predlagala još tri regionalna javna servisa u Pokrajini.

Glavni i odgovorni urednik TV Pančevo ne zna da objasni šta se desilo, pa se dogodilo ovakvo rešenje, ali po svemu sudeći nadležni u Vojvodini nisu ispostavili drugačiji zahtev. Pančevački narodni poslanici i lokalni čelnici koji su prisustvovali prezentaciji Nacrta zakona saslušali su šta u njemu piše.

Hoće li ga podržati u sadašnjem obliku ili će se založiti da bude izmenjen i prilagođen zahtevima „Kragujevačke inicijative“, znaće se uskoro.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi