Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Marko Perković Tompson vlasnik ilegalne radio-stanice u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2012.

Autor: M. D. Milikić Izvor: Danas

Marko Perković Tompson vlasnik ilegalne radio-stanice u Srbiji

Već neko vreme na teritoriji Beograda na frekvenciji 87,5 emituje se program piratske radio-stanice „Narodni radio“, čiji je jedan od vlasnika, prema nezvaničnim informacijama, hrvatski pevač poznat po nacionalističkim pesmama - Marko Perković Tompson.

 

Istoimena radio-stanica postoji i u Hrvatskoj sa sedištem u Zagrebu, a emituje isključivo hrvatsku domaću muziku. Sa druge strane, programski sadržaj Narodnog radija u Srbiji čine pesme hrvatske pop scene, ali i muzika srpskih izvođača, pa su se tako na frekvenciji ovog radija juče mogle čuti pesme Đorđa Balaševića, Masima Savića, Poslednje igre leptira i mnogih drugih. Međutim, džinglovi i reklame koje se emituju su na hrvatskom jeziku.

U Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) kažu za Danas da se Narodni radio sa frekvencijom 87,5 nalazi na spisku radio-stanica koje nemaju dozvolu emitovanja u Srbiji. Kada je reč o vlasničkoj strukturi medija koji svoj program emituju bez dozvole, u RATEL-u ističu da nemaju podatke o tome.

- Lista emitera bez dozvole je nedavno objavljena, a na njoj se nalazi i Narodni radio. Naša agencija vodi samo kontrolnu funkciju i nemamo podatke o tome ko su vlasnici tih medija, ističu u RATEL-u. U ovoj agenciji ističu da većina piratskih stanica često menja mesto emitovanja, što otežava njihovo gašenje.

Iz Narodnog radija u Hrvatskoj, čije je sedište u Zagrebu, nismo juče uspeli da dobijemo komentar, jer se novinaru našeg lista na telefon ove radio-stanice niko nije javljao. Na internet stranici ove radio-stanice ističe se da emituje isključivo muziku hrvatskih izvođača. Kako se naglašava, sadržajno je profilisan kao muzički radio, s tim da neguje i posebne oblike informativnog programa.

Inače, prema podacima RATEL-a u Srbiji ima 50 televizija i radio- stanica koje nemaju dozvolu za emitovanje programa, a najviše ih je na teritoriji Vojvodine.

Kako su više puta isticali predstavnici RATEL-a, neovlašćeno korišćenje radio-frekvencijskog spektra stvara ekonomsku neravnopravnost na tržištu, ugrožava bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, ali i ometa rad legalnih korisnika spektra i drugih vitalnih službi koje koriste ovaj vid komunikacije.

Za smanjenje broja piratskih emitera nadležna je Republička radiodifuzna agencija (RRA), koja na osnovu kontrole RATEL-a, može da zabrani rad tih stanica, što i čini. Međutim, praksa je pokazala da administrativna procedura zabrane nije u svim situacijama delotvorna, jer nakon zabrane mnoge radio-stanice i televizije menjaju mesto emitovanja i frekvenciju, pa je u nekim slučajevima neophodno onemogućiti prekršioce da emituju program oduzimanjem, odnosno onesposobljavanjem opreme, ali RRA za to nema zakonska ovlašćenja.

Ponovno okupljanje slušalaca

Na mnogim internet stanicama i blogovima gde se okupljaju oni koji program emituju bez dozvole, mogu se naći informacije o tome na kojim se frekvencijama nakon gašenja ponovo emituju piratski mediji. Na jednoj od takvih stranica stoji i informacija za sve one koji slušaju program Narodnog radija. „Narodni radio, koji emituje program bez dozvole u Beogradu, od pre nekoliko dana može se slušati samo na frekvenciji 87,5 MHz , jer je frekvencija 99,4 MHz ugašena“, stoji na jednom sajtu vest koja je objavljena pre skoro dve godine.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi