Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta će vlada uraditi za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2012.

Autor: N. N. Izvor: B92

Šta će vlada uraditi za medije

Sloboda medija je jedan od ključnih ciljeva buduće vlade koja je već i najavila novi zakon o informisanju. Ipak, osim same najave da će novi zakon biti donet, nema mnogo informacija o tome kakve će reforme biti sprovedene.

 

U jednom od poslednjih slučajeva osuđenih novinara, Laslo Šaš nije oslobođen po sili zakona već nakon pomilovanja.

Sudski proces protiv Lasla Šaša trajao je duže od 3 godine, a sudija, koja je donela presudu, u međuvremenu je penzionisana. Presudu je potvrdio Apelacioni sud gde je predsednik veća bio sudija Milorad Dedić.

"Pomilovanje Lasla Šaša je bio dug države prema potpuno nedužnom građaninu. Sudija koja je rešavala taj slučaj uopšte ne zna da je javna kritika javne ličnosti dopuštena u mnogo većoj meri nego kritika običnog građanina. Ona je, to se vidi iz presude, mislila obrnuto, da poznata ličnost ne sme da se kritikuje na način na koji je Laslo Šaš kritikovao," kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Nova vlada najavila je i novi zakon o informisanju. U udruženju novinara to vide kao simboličani gest, gde deo vladajuće koalicije koji je učestvovao u donošenju zakona koji je većim delom oboren pred Ustavnim sudom, priznaje svoju grešku.Sa ovim se slažu i u Nezavisnom udruženju novinara.

"Ja mislim da te najave ne treba shvatiti previše ozbiljno. Pre svega Zakon o javnom informisanju se nije sprovodio i pre odluke Ustavnog suda, a ukidanjem tih najspornijih odredbi praktično zakon o informisanju i ne postoji," kaže Vukašin Obradović iz NUNS-a.

Prethodna vlada ustanovila je medijsku strategiju koja obuhvata razvoj ovog sektora do 2016. Sastavni deo te strategije je akcioni plan u kome je vrlo precizno predviđeno koji će zakoni biti doneti i u kom roku, ali i kakve će reforme biti sprovedene u medijskom sektoru.

"Tim akcionim planom je predviđen rok od 18 meseci za donošenje zakona o javnom informisanju, zatim donošenje zakona koji će regulisati oblast elektronskih medija, takođe se i vremenski precizira i vremenski period do kada će država da se povuče iz vlasništva u medijima," kaže Obradović.

U nekim zemljama ne postoji zakon o javnom informisanju, a nivo medijskih sloboda u njima je na zavidnom nivou. Ipak, s obzirom da se mi nalazimo u tranzicionom periodu, trebalo bi uvesti red u medije.

"Dakle privatizacija, vlasništvo države u medijima koje je nedozvoljeno, koncentracija vlasništva je jako važna, mi smo na tome insistirali, zakon stoji već godinama u nečijoj fioci, sve to mora da se reši," kaže Obradović.

Vlada bi trebalo da postavi i državnog sekretara u ministarstvu zaduženom za medije. jedna od najava vlade je i da će se prilikom pisanja novog zakona konsultovati i sa novinarskim udruženjima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi