Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Političari slabi na novinarke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2012.

Autor: J. Diković Izvor: Danas

Političari slabi na novinarke

Veze i brakovi državnih funkcionera u Srbiji sa predstavnicama sedme sile

 

Životna saputnica predsednika Francuske Valeri Trirvajler nastaviće da se bavi novinarstvom, iako francuski mediji i javnost i dalje kritikuju njenu odluku, smatrajući da to nije u duhu demokratije, jer sedma sila treba da kontroliše, a ne da štiti vlast. A šta bi Francuzi tek rekli kada bi znali da su veze političara i novinarki u Srbiji “najnormalnija” stvar i da je uobičajeno mišljenje na ovim prostorima da tu nema sukoba interesa i skrnavljenja demokratije?

Rezultati našeg istraživanja su pokazali da razlika u godinama nije važna, da se najviše novinarki sa Javnog servisa Srbije „spanđalo“ s funkcionerima raznih stranaka, da je većina od tih brakova opstala, iako su se neki, tačnije tri, „raspali”, ali i da je većina predstavnica sedme sile napustila svoju profesiju. Takođe, interesantno je i to da obrnuta situacija - političarka plus novinar, zasad nije poznata.

Jedan od mlađih brakova sklopljen je između bivšeg ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i Nataše Jeremić, voditeljke Javnog servisa Srbije. Visoki funkcioner i poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić oženio se prošle godine s nekadašnjom novinarkom Danasa Gordanom Simonović, koja sada radi u opštini Zemun. Njih dvoje već imaju po brak iza sebe, a zanimljiva je bila izjava Aligrudićevih prijatelja koji su nakon svadbe izjavili da je funkcioner DSS postao “novi čovek” i da “nije toliko nervozan kao ranije”.

Ljubav srpskih državnika i predstavnica sedme sile, čini se, ne zna za godine, pa se tako krajem avgusta 2005. Zoran Lilić, bivši predsednik SR Jugoslavije i Skupštine Srbije, oženio sa 15 godina mlađom novinarkom RTS-a Mirom Jevtić.

Liliću je ovo drugi brak, a svadba je obavljena u strogoj tajnosti u parohijskom domu crkve Aleksandra Nevskog u Beogradu. Te 2005. i to na Dan zaljubljenih, venčali su se Biljana Popović, voditeljka BK TV i Branislav Ivković, lider Socijalističke narodne stranke. Venčanju su prisustvovale i novinarke Olivera Kovačević i Aneta Mihailović. Kovaćevićeva je trenutno u vezi sa šefom beogradskog pregovaračkog tima i funkcionerom DS Borislavom Stefanovićem.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić oženjen je Ksenijom, nekadašnjom novinarkom Televizije Pink, s kojom ima dvoje dece. Bivši ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić u braku je s novinarkom RTS Jasminkom, kojoj je ovo prvi brak, a njemu drugi. Takođe, Zoran Šami iz DSS oženjen je Ofelijom Backović, bivšom novinarkom Radio-televizije Pančevo, koja se sada nalazi na funkciji direktorke beogradskog Medija centra. Bivši ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević (DS) u braku je s Katarinom, nekadašnjom novinarkom Javnog servisa Srbije.

Neki od brakova srpskih političara i novinarki neslavno su se završili. Recimo, funkcioner URS Vlajko Senić pre nekoliko godina se razveo s tadašnjom suprugom, inače novinarkom RT Pink, Sofijom Kažić. Neslavno su završili i bivši šef kabineta Vojislava Koštunice Srđan Đurić i njegova supruga Irena, koja je radila na televiziji BK.

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića, Goran Pitić, bio je u braku sa Marijom Durković, nekadašnjom novinarkom Studija B.

Slično i u svetu

Najmlađi predsednik SAD, ali i jedan od najpopularnijih lidera u istoriji te zemlje Džon F. Kenedi bio je u braku sa čuvenom Žaklinom Buvije Kenedi, koja je radila kao novinarka i urednica Vašington tajms heralda (Washington Times Herald). Predsednik Venecuele Ugo Čavez bio je oženjen Marizabelom, novinarkom, radio producentom i publicistom, s kojom ima kćerku Rozines. Ipak, brak se raspao nakon tri godine. Poznata voditeljka SiEnEn Kristjen Amanpur, koja je za vreme rata u BiH izveštavala u blizini Sarajeva, udata je za Džejmsa Rubina, neformalnog savetnika predsednika Baraka Obame i državne sekretarke Hilari Klinton, koji je, inače, za vreme mandata Bila Klintona bio portparol američkog senata.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi