Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Osećam se kao ponovo rođen”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 08. 2012.

Autor: S. Iršević Izvor: Dnevnik

„Osećam se kao ponovo rođen”

Novinar Laslo Šaš (69) pušten je juče oko 14 časova na slobodu iz Okružnog zatvora u Subotici. Iz Kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića pomilovanje za Šaša poslato je direktno u Okružni zatvor u Subotici.

 

Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana jer je uvredio vođu desničarskog pokreta „64 županije” Lasla Torackaija. Kada je otvorio vrata zatvora, Laslo Šaš je ugledao mnoge novinarske ekipe koje su svojim kamerama i fotoaparatima želeli da zabeleže izlazak kolege.

– Osećam kao da sam se ponovo rodio – rekao je Šaš po izlasku iz zatvora.

– Zadovoljan sam. Da nije bilo Lasla Juhasa, koji je 20. jula zabeležio moj odlazak u zatvor, ne bi došlo do svega ovoga. Zahvaljujem se svim kolegama i novinarskim udruženjima što su me podržali. Znam da su sakupljali novac, ali draže mi je to što me je predsednik Srbije pomilovao.

On kaže da mu je u zatvoru bilo teško, ali  da se privikao.

– Da nisam imao podršku novinara i mnogih udruženja, izašao bih tek u decembru. Ja nisam mogao da platim kaznu jer imam honorarna primanja. Pitao sam Torockaija zašto me tuži baš za taj tekst, a on je rekao da može da tuži koga hoće – priča Šaš. 

Laslo Šaš, koji je radio kao honorarni saradnik „Het napa„ i pojedinih medija u Mađarskoj, 20.jula je otišao u Okružni zatvor na izdržavanje kazne od 150 dana jer nije imao da plati kaznu od 150.000 dinara. Pre nedelju dana, kada je pokrajinski sekretar za informisanje Slaviša Grujić posetio novinarovu suprugu, rekao je da Šaš treba da izađe kao slobodan čovek.

– Zadovoljan sam odlukom o pomilovanju Lasla Šaša, penzionisanog novinara iz Subotice, koji je bio u zatvoru zbog povrede časti vođe mađarskog ekstremističkog pokreta „64 županije”– rekao je potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

– Pomilovanje je jedini mogući završetak tog nemilog događaja, i realno je bilo očekivati da Šaš bude oslobođen jer nije smeo ni da bude osuđen, a kamoli zatvoren.

Grujić je izrazio zadovoljstvo i time što su u aktivnostima na pomilovanju i oslobađanju Lasla Šaša zajednički učestvovale strukovne i druge organizacije, uključujući i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Nikolić: Neprimerena kazna

„Poštujući pravnu proceduru, predsednik Srbije je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina”, navodi se u saopštenju iz Nikolićevog kabineta. Kako se dodaje, „neprimereno je da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, što je, takođe, protivno svim evropskim standardima i međunarodnim konvencijama”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi