Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Informer prekršio Kodeks pišući o nepostojećem pismu Hubera o Danasu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2021.

Autor: Tamara Đorđević Izvor: Danas

Informer prekršio Kodeks pišući o nepostojećem pismu Hubera o Danasu

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na sednici, koja je održana u četvrtak 25. novembra, utvrdila da je tabloid Informer prekršio Kodeks novinara Srbije.

Dragoljub Petrović, urednik dnevnog lista Danas, podneo je žalbu na tekst Informera u kome se, između ostalog, citira Ištvan Kaić koji kaže da je jedan od osnivača lista Danas, Zdravko Huber, u otvorenom pismu kritikovao sadašnju Danasovu uređivačku politiku.

Petrović je u žalbi ukazao na to da otvoreno pismo Hubera ne postoji i da nikada nije objavljeno, odnosno da su prekršene tačke 1 i 2 Odeljka Novinarska pažnja, kao i tačka 1 Odeljka Istinitost izveštavanja Kodeksa novinara Srbije.

Kako je Gordana Novaković (generalna sekretarka Saveta) istakla na početku sednice, redakcija Informera nije odgovorila na ovu žalbu. Zorica Višnjić je potom izjavila da je zbog toga Savet bio primoran da kontaktira Hubera.

Novaković se nadovezala i istakla da je odgovor Hubera na pitanje da li je napisao otvoreno pismo bio negativan.

– Huber je rekao da nije napisao otvoreno pismo, ali da mu je poznato da je jedan tabloid zloupotrebio, odnosno interpretirao nešto što je on u Danasu objavio povodom godišnjice smrti drugog osnivača Danasa. Huber je naglasio da ničega u tom tekstu nije bilo što bi moglo da se razume ovako kako Ištvan Kaiš to govori, kazala je Novaković.

Novinarka Tamara Skrozza dodala je da je stvar potpuno jasna, te da se raspravlja o virtuelnom, izmišljenom pismu na izmišljenu temu i da joj je potpuno jasno zašto se Petrović žalio.

Jelena Petković se složila i rekla da odgovor Zdravka Hubera potvrđuje da je tekst iz Informera netačan i da su prekšena pomenuta dva poglavlja.

Zlatko Čobović takođe je ocenio da je Kodeks nesumnjivo prekršen.

– Bilo bi profesionalno, ako uopšte može da se govori o profesionalnosti kada je ovaj medij u pitanju s obzirom na brojna prethodna kršenja kodeksa, da proveri ne samo da li postoji to otvoreno pismo, gde i kada je objavljeno, već i da se obrati direktno Huberu. Nisu se ni to potrudili, tako da mislim da ovo jeste prekršaj Kodeksa, zaključio je Čobović.

Da su prekršene odredbe Odeljka 1 i Odeljka 5 Kodeksa novinara Srbije glasalo je 8 od 11 članova Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Iz rasprave o predmetu bili su izuzeti Bojan Cvejić i Jelka Jovanović jer rade u Danasu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi