Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TS: Odluka o Privremenom telu za praćenje medija tokom kampanje nije u skladu sa zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2021.

Autor: Beta Izvor: Danas

TS: Odluka o Privremenom telu za praćenje medija tokom kampanje nije u skladu sa zakonom

Programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić ocenio je danas da odluka Vlade Srbije o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Poslovnikom Vlade.

Nenadić je povodom odluke koja je juče stupila na snagu naveo da je Privremeno nadzorno telo po svom obliku radno telo Vlade a da Vlada svojim aktom može da na to telo prenese „samo ona ovlašćenja koja i sama ima“.

„Osnovni problem sa odlukom je to što su Privremenom nadzornom telu povereni neki poslovi za koje je već zaduženo Regulatorno telo za elektronske medije, pri čemu, da apsurd bude veći, polovinu članova tog tela predlaže sam REM. Imenovani članovi Saveta i zaposleni u REM će tako biti u situaciji da pružaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mišljenja o njenom radu“, naveo je Nenadić u komentaru objavljenom na portalu Peščanik.

Ocenio je da je trebalo stvoriti zakonski osnov za rad tela čije je osnivanje dogovoreno u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP).

„Pored toga, deo pravila je nesprovodiv, jer telo treba formirati u roku od 15 dana, članovi tela ne smeju da budu kandidati na izborima, a ko će biti kandidati se još uvek ne zna, jer izbori nisu ni raspisani“, naveo je programski direktor TS.

Dodao je da Vlada Srbije „uopšte“ nije objavila tu odluku a da je REM dao predlog za članove dva dana pre nego što je odluka stupila na snagu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi