Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA proteruje vračare sa ekrana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2009.

Izvor: Politika

RRA proteruje vračare sa ekrana

Savet RRA uputio je na adrese svih 80 kablovskih distributera u Srbiji zahteve da iz svojih programa isključe sve stanice za koje je našim monitoringom utvrđeno da emituju program suprotan Kodeksu ponašanja emitera i Zakonu o radiodifuziji, kaže za „Politiku” Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

To se, kako kaže, pre svega odnosi na stanice koje daju prostor vračarama, vidovnjacima, prorocima i koje takvim i sličnim programima, a na osnovu lakovernosti gledalaca, ostvaruju profit.

– Kablovskim operaterima dali smo veoma kratak rok od tri dana u kojem treba da obezbede da stanice u njihovom sistemu ili prestanu da emituju takav program ili da ih isključe – objašnjava Karadžić.

Korisnici kablovske mreže, bez obzira na to kod kojeg KDS distributera su pretplaćeni, znaju da na određenim kanalima caruju čitači sudbine, proroci, tumači horoskopa i osobe sličnog „talenta”. Njihove usluge samo naoko su besplatne. Gledaocima koji se jave na telefonski broj naznačen na ekranu poziv se tarifira po posebnoj znatno višoj ceni od uobičajene a koliko će „savet” da košta, zavisi od dužine komunikacije i vidi se kad stigne telefonski račun.

Kodeks o ponašanju emitera koji je doneo RRA zabranjuje da se emituju programi zasnovani na okultizmu, paranormalnim pojavama i magiji, u kojima se manipuliše ljudskim slabostima, lakovernošću, neobaveštenošću i neznanjem, a ove pojave koriste za manipulisanje gledaocima i zaradu. Izričito je zabranjeno i „emitovanje programa zasnovanih na proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i sličnim sadržajima koji se ne mogu kategorisati u predviđenu i zakonom normiranu delatnost”.

Budući da postoje osnovane indicije da se ova vrsta programa zasniva na zloupotrebi lakovernosti gledalaca i na određenoj vrsti finansijske zloupotrebe nastale zbog neobaveštenosti gledalaca, emitovanje ove vrste programa nije dozvoljeno. Takvi „zabavni programi u kojima se kao tema pojavljuje proricanje sudbine, tumačenje horoskopa i slični sadržaji mogu se emitovati pod uslovom da to nije jedini sadržaj emisije, i bez dodatnog naplaćivanja telefonskih poziva, SMS poruka i drugih vidova komercijalizacije ovih sadržaja”. Ova pravila, međutim, važe za stanice koje imaju status emitera, dakle one koji su na konkursu dobile dozvolu od RRA. Kablovski distributeri u svojoj ponudi imaju i stanice bez takve dozvole i koje smatraju da za njih ne važe ni kodeks ni zakon. Upravo iz tih razloga RRA priprema pravilnik koji će regulisati oblast kablovskog emitovanja programa što sada nije slučaj.

– U postojećim zakonima nema regulative koja bi mogla da se primenjuje bez takvog pravilnika, niti postoji zakon koji precizno definiše prava kablovskih distributera, kao i koje programe mogu da puštaju, a koje ne – kaže Karadžić.

Agencija je monitoringom utvrdila da postoji osam stanica koji nude odgovore za budućnost, rešenja za ljubavne i bračne jade ili zdravstvene probleme. Neki KDS distributeri u svom paketu imaju po jednu, a neki i više takvih stanica u zavisnosti od profila. Rok da se sa ekrana povuku proroci ističe krajem ove sedmice.

Marija Petrić





Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi