Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinar dobio otkaz zbog pitanja gradonačelniku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2012.

Autor: A. I. Izvor: Danas

Novinar dobio otkaz zbog pitanja gradonačelniku

Novinar Dejan Ignjić dobio je otkaz u novosadskom listu Dnevnik pošto je odbio da izmeni i „ublaži“ pitanja upućena gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću.

Ignjić je u pismu medijima, predsedniku Srbije i ambasadama zapadnih zemalja naveo da je, prema prethodnom dogovoru, kabinetu gradonačelnika poslao pitanja o komunalnim problemima grada, a potom ga je urednik gradske hronike pozvao na razgovor i tražio da izmeni i ponovo pošalje pitanja, jer su „loše stilski napisana“. Pošto je odbio to da uradi, sutradan mu je saopšteno da redakcija raskida ugovor o radu.

- Prave razloge ne znam, ali sigurno je bilo nekih pritisaka, verovatno političkih, iako su me u kabinetu gradonačelnika uveravali da su pitanja u redu i da nema nikakvih problema. Više od 10 godina se profesionalno bavim
novinarstvom i u svojoj karijeri ovakvo nipodaštavanje, kaljanje ugleda i vređanje inteligencije nisam doživeo, kaže Ignjić. On tvrdi da je u većem delu prvog mandata Igora Pavličića, od 2008. godine, pišući za Građanski list i Dnevnik, bio na „crnoj listi“ i da su mu to rekli u kabinetu gradonačelnika, odnosno da na njegova pitanja koja je slao mejlom, nije odgovarano.

- Pritom, nijednom nije bila reč o izmišljenim aferama ili tabloidnim temama, već sam pitao i pisao o događajima i radovima koji su od interesa za građane.

Ne znam šta ću raditi, ali posle ovoga ne verujem da ću naći posao u medijima u Novom Sadu, gde su novinari u zaista nezavidnom položaju - ističe Ignjić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazalo je da je položaj novinara u Srbiji sve teži i da su novinari prinuđeni da potpisuju ugovore koji ni na koji način ne štite njihova prava, a potom te ugovore poslodavci raskidaju kad god im se
prohte, a pogotovo ako novinari ne izveštavaju u skladu sa opšteprisutnom (auto)cenzurom. U jučerašnjem Dnevniku izašao je intervju sa gradonačelnikom Novog Sada Igorom Pavličićem koji sadrži i neka pitanja koja je postavio Ignjić, ali je potpisan drugi novinar.

Iz kabineta gradonačelnika je saopšteno da je „bespredmetno i skandalozno dovoditi u vezu gradonačelnika Novog Sada sa uređivačkom politikom i internim odnosima urednika i novinara u nezavisnom listu Dnevnik“. „Nedopustivo je da se
radno-pravni status novinara povezuje sa uticajem gradonačelnika.“

Dnevnik: Prestala potreba za Ignjićem

Glavni i odgovorni urednik Dnevnika Aleksandar Đivuljskij kaže za Danas da Dejan Ignjić nije dobio otkaz, nego je s njim raskinut autorski ugovor, jer je prestala potreba za njegovim angažmanom.

- Ignjić je hteo da napravi političku priču tamo gde je nema. Ovo nije njegova mrlja u karijeri, jednostavno, prestala je potreba za njegovim radom - kaže Đivuljskij.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi