Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NDNV: Položaj novinara sve teži
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2012.

Autor: N. N. Izvor: RTV

NDNV: Položaj novinara sve teži

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazalo je u saopštenju, kojim se obraća javnosti, da je položaj novinara u Srbiji sve teži.

 

"Novinari su prinuđeni da potpisuju ugovore koji ni na koji način ne štite njihova prava, a potom te ugovore poslodavci raskidaju kad god im se prohte, a pogotovo ako novinari ne izveštavaju u skladu sa opšteprisutnom (auto)cenzurom. Najnoviji "incident" u novosadskom "Dnevniku", gde je sa novinarem Dejanom Ignjićem raskinut autorski ugovor iz "nepoznatih razloga", najbolje svedoči o devastaciji novinarske profesije i pripitomljavanju novinara", navodi se iz NDNV.


Kako stoji u saopštenju, urednici više ne obavljaju svoju profesionalnu i ljudsku ulogu, da štite novinare i uređivačku politiku, već služe isključivo za to da zaštite političare i druge moćnike od novinara i, eventualno, provokativnih pitanja. Raskid ugovora u "Dnevniku" je usledio nakon toga što je procenjeno da su pitanja koje je ovaj novinar hteo da postavi gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću – "nepodobna". Novinar je sa pravom odbio da "prepravljena" pitanja pošalje Pavličiću.

"NDNV je već više puta upozoravao da je presija pod kojom novinari rade štetna ne samo za njih, već i za medije, ali i društvo u celini. Novinarstvo mora da ima korektivnu ulogu u društvu, inače se pretvara u "propagandno sredstvo", koje se po pravilu, na kraju, i propagandistima obije o glavu", ističu u NDNV.

Kako se navodi u saopštenju,  koliko god je strašna činjenica da medijima u Srbiji u velikom broju upravljaju "partijski poslušnici", toliko je potrebno da i sami novinari "osvetle" vlastiti položaj, iskažu međusobnu solidarnost i shvate da jedino profesionalno novinarstvo, uz poštovanje etičkih standarda i konstantnu edukaciju – može da im obezbedi izlaz iz "baruštine" u kojoj se mediji i novinari danas nalaze.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi