Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Suđenje trećeokrivljenom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića krenulo iz početka. Ista optužnica, novi sudija i tužilac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 06. 2021.

Autor: Tamara Spaić Izvor: Cenzolovka

Suđenje trećeokrivljenom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića krenulo iz početka. Ista optužnica, novi sudija i tužilac

Po nesnosnoj vrućini, u maloj sudnici u kojoj su svi zbijeni kao sardine, počelo je novo suđenje Igoru Novakoviću, okrivljenom da je bio deo podstrekačkog lanca bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće novinara

Sitni zelenaš iz Grocke Igor Novaković, okrivljen da je bio deo podstrekačkog lanca prvostepeno osuđenog Dragoljuba Simonovića i da je učestvovao u događajima koji su doveli do spaljivanja kuće novinara Milana Jovanovića u decembru 2018. godine, stao je danas pred novog sudiju Drugog osnovnog suda u Beogradu Vukadina Brajuškovića. Suđenje, koje je tokom procesa Simonoviću skoro dovedeno do kraja, krenulo je danas iz početka.

Presudom za paljenje kuće Milana Jovanovića i Jele Deljanin, koja je izrečena 23. februara, nije obuhvaćen Igor Novaković jer je tada postupajući sudija Slavko Žugić izdvojio postupak za njega boreći se protiv žestoke opstrukcije advokata odbrane koji su, naročito u finišu suđenja, nastojali da ga uspore i ispostavljali brojne zahteve za izuzeće sudije, tužioca Drugog osnovnog tužilaštva i zamenika tužioca Predraga Milovanovića, „cele Palate pravde“ ili, prosto, nisu dolazili na suđenje da bi odgodili ročište.

Odluka sudije Žugića da izdvoji postupak protiv Novakovića usledila je nakon što njegov advokat Goran Pejić nije došao na suđenje zbog navodne samoizolacije usled „kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom“, a da nije dostavio medicinski dokaz o svom zdravstvenom stanju, kao i da je na prethodnom suđenju drsko izjavio: „Sudija, evo da vam kažem, ja neću doći na sledeće suđenje.“

Kako ne bi ponovo odložio suđenje, sudija Žugić je izdvojio postupak protiv Novakovića i vrlo brzo nakon toga, na ukupno 12 godina i šest meseci zatvora, osudio Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu. Pošto je sudija Žugić otišao u penziju, određen je novi, mladi sudija Brajušković, zbog čega je i suđenje Novakoviću moralo da krene iz početka.

Staru optužnicu za teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekivanjem zastupa novi zamenik tužioca Drugog osnovnog tužilaštva Ivan Duzlevski koji je danas insistirao na tome da ovo suđenje, kako je rekao, „samo formalno-pravno počinje iz početka“, a da je dokazni postupak protiv Novakovića već značajno odmakao i da „izvedeni dokazi van svake sumnje potkrepljuju optužnicu“.

Ponovo zahtev za odlaganje i optužbe za medijski pritisak

Pre početka suđenja, Novakovićev advokat Goran Pejić zahtevao je ponovo da se suđenje odloži i zakaže posle godišnjih odmora i to u većoj sudnici. Pejić je insistirao i na tome da se obezbedi snimanje suđenja, kao u prethodnom postupku, zbog, kako je rekao, „obimnosti materijala“.

Tome se usprotivio tužilac koji je citirao odredbe Zakona o krivičnom postupku, po kojima snimanje može, ali ne mora da se odredi. U maloj sudnici na trećem spratu Palate pravde to tehnički nije moguće.

„Iako se slažemo da ovaj postupak ima veliki i poseban značaj, prethodni postupak imao je daleko veći broj učesnika i branilaca i bilo je opravdanja da se snima. Međutim, pravo je svih učesnika u postupku da se on sprovede bez odlaganja. Prethodni postupak je gotovo kompletno sproveden za Novakovića i ovom sad ne treba pridavati poseban značaj“, rekao je Duzlevski.

Advokat Pejić je ponovio svoje tvrdnje iz prethodnog postupka da ne želi da se ovaj postupak odugovlači, najavio je da će predložiti nove dokaze i svedoke, a snimanje objasnio potrebom da se „eliminiše svaka sumnja“ da li je i šta neko rekao.

„Ne vidim razloga da se ponavljaju greške iz prethodnog suđenja i da se žuri. Prethodni sudija je pravio greške i izazivao tenziju zbog nenormalne žurbe“, rekao je, između ostalog, Pejić i zatražio da se suđenje odigrava u većoj sudnici jer je „nenormalno da okrivljeni i oštećeni sede jedan pored drugog“.

Pejić je tokom današnjeg suđenja ponovio i već puno puta iznete optužbe odbrane da se i prethodno suđenje, kao i ovo, odvijalo pod medijskim pritiskom, i da se „vodi u medijima, a ne u sudnici“. Rekao je da su mediji unapred objavili da će sada biti iznete samo završne reči, ali nije naveo medij preko koga se to radi.

„Više se postupak vodio preko medija nego u sudu. Najavljeno je u novinama da se sprema samo završna reč na ovom procesu. Neće to tako biti. Za to što je sudija napravio procesni galimatijas ja ne snosim krivnju. Osporavaćemo činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju dela. U slučaju Novakovića ne može biti reči o podstrekivanju za izvršenje krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, za izazivanje opšte opasnosti. To što je uradio Aleksandar Marinković nije naše. Delo koje se može stavljati Marinkoviću na teret je podstrekivanje za oštećenje tuđe imovine“, rekao je Pejić najavljujući svoju nameru da izvođenjem novih svedoka i dokaza ovaj proces potpuno odvoji od prethodnog koji je doveo do osuđujućih presuda sa dugogodišnjim kaznama zatvora.

Posle kratkih konsultacija, sudija Brajušković odbio je predlog odbrane da se suđenje odloži i prešlo se na iznošenje optužnice, izjašnjavanje Novakovića, koji je rekao da je nije razumeo i da je „ne priznaje na način kako je opisana“, kao i na uvodne reči.

Odbrana traži da svedoči Dijana Hrkalović

Tužilac Duzlevski je u iznošenju optužnice koja tereti Novakovića za teško delo protiv opšte sigurnosti ukratko opisao već poznati lanac podstrekivanja. Da podsetimo, Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i visoki član vladajuće Srpske napredne stranke, želeo je da zaustavi novinara Milana Jovanovića da istražuje korupciju u opštini i objavljuje tekstove o tome na lokalnom portalu Žig info.

Mislio je da će ga zaustaviti ako ga zastraši i fizički nanese neku štetu, pa je od bivšeg policajca Vladimira Mihailovića tražio da organizuje da se Milanu Jovanoviću ošteti automobil, parkiran u garaži koja čini jedinstvenu celinu sa kućom u kojoj novinar živi.

Mihailović je, što zbog Simonovićevog autoriteta i moći, što zbog želje da ima koristi ako mu ispuni želju, angažovao Igora Novakovića i ponudio mu novac ako nađe nekog da ošteti, odnosno zapali kola novinara.

Novaković je, kaže se dalje u optužnici, našao sitnog prestupnika Aleksandra Marinkovića i ponudio mu da će mu otpisati dug i još ga i novčano častiti ako to uradi. Ovaj je pristao i uz pomoć svoje drugarice, pevačice Bojane Šijacki Cvetković, koja je priznala delo i nagodila se sa tužilaštvom, kobne decembarske noći 2018. godine bacio „Molotovljev koktel“ u garažu. U požaru koji je izbio i zahvatio celu kuću, u kojoj su novinar i njegova supruga spavali, izgorela je ili oštećena sva njihova imovina. Milanu Jovanoviću, teškom plućnom bolesniku, u poslednjem trenutku život je spasla supruga Jela Deljanin.

Advokat Goran Pejić tražio je danas na suđenju da se iz spisa izdvoji zapisnik sa saslušanja Novakovića od 24. januara 2019. godine, jer mu je, kako kaže, prethodilo nezakonito izvođenje Novakovića iz pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu i njegovo sprovođenje u policijsko odeljenje u Makišu, gde su ga nedozvoljeno isleđivali i ucenjivali policijski funkcioneri Dejan Kovačević, bivši načelnik UKP, i njegov zamenik Srećko Lazić. Ovo nije novi zahtev odbrane, ali su se sad pojavila konkretna imena učesnika, pa Pejić traži da se oni pozovu kao svedoci.

Nezakonito izvođenje i saslušavanje Novakovića naredila je, prema tvrdnjama advokata Pejića, lično tadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, jer, kako je rekao, „ona je jedina imala moć da nekome naredi da se neko izvede iz Okružnog zatvora“. Pominjanje Dijane Hrkalović u ovom postupku je iznenađenje i novost koju je Pejić uveo.

On je zato zatražio da Dijana Hrkalović, kao i pomenuti policijski funkcioneri, budu svedoci na suđenju Novakoviću. Pored njih, Pejić traži da se saslušaju i tada dežurni čuvar u zatvorskom bloku Marko Latin, kao i Predrag Ivković Ivke iz obezbeđenja koje je u marici Novakovića sprovodilo. Tražio je da se za svedoka pozove i bivši postupajući tužilac u predmetu Predrag Milovanović, koji je za sve to znao, a sada bi, kako Pejić objašnjava, pod zakletvom morao da govori istinu pred sudom.

Pejić je kao dokaz naveo zapisnik o saslušanju Novakovića u zatvoru po kome je tog dana saslušanje trajalo od 13.45 do 15.30, dok je iz Okružnog zatvora dostavljeno ranije da je Novaković izvođen od 12.00 do 12.55 sati. Nepoklapanje ovih vremena po Pejiću dokazuje da ovi dokazi nisu verodostojni. Pejić tvrdi da je Novaković zapravo celog tog dana bio van ćelije i da je nezakonito izvođen u Makiš.

„Nadam se da ćete kao sudija otkloniti pritisak sa ovog suđenja, da ćemo imati normalno suđenje i da ćemo se rukovoditi pravom i činjenicama, bez ikakvih pritisaka i nepotrebnog ubrzanja. Protiv Novakovića nije završen dokazni postupak. Nije se izjasnio na promenjenu optužnicu. On ima pravo da se izjasni na sve detalje“, rekao je Pejić.

Tužilac se suprotstavio izuzimanju spornog zapisnika sa saslušanja, istakavši da odbrana ne traži da se izuzme i zapisnik sa saslušanja Novakovića iz februara u kome je izjavio da ostaje pri svemu što je rekao na prethodnom saslušanju. Tužilac je takođe rekao da je saslušanje obavljeno po zakonu i da je poštovano pravo okrivljenog na poverljiv razgovor. O nepoklapanju vremena saslušanja iz dva predočena dokumenta tužilac je rekao da su to irelevantni podaci koji ne menjaju suštinu.

Pejić je ponovio i ranije tvrdnje da Milan Jovanović nije iznet onesvešćen iz zapaljene kuće, već da je sam telefonirao sa fiksnog telefona i zvao vatrogasce.

Protiv ovih predloga su ustali i advokatica oštećenih Ana Matić i tužilac Duzlevski. Ana Matić se usprotivila ponovnom saslušavanju Milana i Jele jer oni i dalje osećaju ozbiljne zdravstvene i psihičke posledice posle paljenja kuće.

Advokatica je rekla da ne bi bilo humano da se oni ponovo izlažu stresu. Tužilac je pak upozorio da bi to predstavljalo dodatnu viktimizaciju žrtava, čemu smo prisustvovali i na prethodnom suđenju, kao i dodatno odugovlačenje postupka. Inače, zbog mogućnosti da Milan i Jela ponovo budu svedoci, oni su udaljeni sa današnjeg suđenja, čiji su kraj čekali u hodniku ispred sudnice.

Ana Matić je rekla da kao zastupnica oštećenih nema ništa protiv da se sasluša snimak poziva vatrogascima jer će on otkloniti insinuacije odbrane i učvrstiti tvrdnje optužnice da je Milan Jovanović bio u besvesnom stanju i da ga je supruga natčovečanskim snagama jedva izvukla iz zapaljene kuće.

Ona je zahtev da se saslušaju policijski funkcioneri i Dijana Hrkalović okarakterisala kao „vođenje postupka u okviru postupka“ i ocenila da bi to predstavljalo odugovlačenje suđenja. Međutim, predložila je da se saslušaju Bojana Šijacki Cvetković i njen suprug Goran Cvetković.

Dok tužilac insistira na tome da se kao dokaz u ovom postupku ponovo pročita presuda, advokat odbrane se tome protivi jer tvrdi da će „dokument biti ništavan“ ukoliko presuda bude ukinuta na Apelacionom sudu.

O svim ovim zahtevima sudija će odlučiti na sledećem ročištu koje je zakazano za 30. avgust u 10 sati.

              

MILAN JOVANOVIĆ OGORČEN ŠTO JE IZBAČEN IZ SUDNICE

Milan Jovanović i Jela Deljanin danas nisu mogli da prate suđenje jer im je sudija pre iznošenja uvodnih reči rekao da napuste sudnicu, jer bi mogli biti svedoci. Međutim, tokom prethodnog postupka, koji je vodio sudija Slavko Žugić, Milan i Jela nisu bili primoravani da napuštaju sudnicu iako su svedočili.

Milan Jovanović kaže za Cenzolovku da je ogorčen zbog toga što je morao da sedi ispred sudnice dva i po sata.

„Ne mislim da je sudija to zlonamerno uradio, ali je van pameti da sam sedeo ispred. Dva i po sata nisam znao šta se događa. Nije mi jasno zašto se to dogodilo, pogotovo što sam dobio poziv na suđenje kao oštećena strana. Moja procesna prava u ovom slučaju su povređena“, kaže Jovanović.

                          
     

SUDNICA KAO KONZERVA SARDINA

Suđenje se odigravalo u maloj sudnici na trećem spratu Palate pravde u kojoj su svi bili zbijeni kao sardine, bez vazduha, ali niko, osim okrivljenog Novakovića i advokata Pejića, nije želeo da se suđenje odloži.

Prostorija je toliko mala da postoji samo jedan red u kome zajedno treba da sede okrivljeni, oštećeni, njihova policijska zaštita i zainteresovana javnost, odnosno novinari.

Svega nekoliko stolica je predviđeno za sedenje ispred sudije. Nije mali poduhvat sedeti dva i po sata, koliko je trajalo današnje ročište, neposredno ispod krova zagrejanog na današnjih 40 stepeni.

Sudija je najavio da će probati da obezbedi veću sudnicu, ali je nagovestio i da bi to moglo da prouzrokuje odlaganje i otezanje suđenja, kao i da to neće dozvoliti.

„Svestan sam da su uslovi loši“, rekao je sudija Brajušković, ali je i današnjim odbijanjem predloga da se suđenje odloži pokazao da mu je redovnost održavanja ročišta preča od uslova za rad.

     

 

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi