Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opasna izjava predsednika naprednjaka da list Danas širi „fašističku propagandu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 06. 2021.

Autor: Katarina Živanović Izvor: Danas

Opasna izjava predsednika naprednjaka da list Danas širi „fašističku propagandu“

U direktnom uključenju iz Brisela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pored svih bitnih državničkih tema kojima se tamo bavi, stigao da se osvrne i na pisanje lista Danas uporedivši ga sa „najcrnjom fašističkom propagandom“.

Gledaoci Pinka, preko kog se predsednik obratio građanima Srbije, mogli su da čuju da naš list vodi „najcrnju propagandu“ samo zato što smo izveštavali o tome da je njegov brat Andrej Vučić bio u mesnim zajednicama u Novom Sadu, u kojima su održavani izbori. Predsednik nas nije demantovao, niti je mogao to da učini, jer ništa nismo izmislili. Njegova izjava, smatraju sagovornici Danasa, klasičan je primer pritiska i zastrašivanja medija. 

„Evo šta su mom bratu zamerili, što se pred izbore u trećem redu, potpuno skromno, slikao sa članovima SNS. Čovek je kriv što je kao član Glavnog odbora stranke otišao i razgovarao sa aktivistima. On može da kaže ja sam tu, podržavam svoga brata i to je to. Zašto to naglašavam na ovakav način? Šta treba, da mu bude zabranjeno kretanje, da mu kažu ne smeš da budeš u Novom Sadu, u Beogradu. To je suština svega“, rekao je Vučić, uživo iz Brisela, pokazujući jučerašnju naslovnu stranu našeg lista. 

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić smatra da je ovo pritisak na Danas, ali „i najgora moguća uvreda i kleveta“. 

- To je Šešeljeva škola blaćenja i denuncijacije koju je Vučić završio sa odličnom ocenom i čije „učenje“ i dalje praktikuje na unutrašnjem planu. Takva izjava je nedostojna funkcije koju obavlja i ona pokazuje da je on predsednik samo svojim glasačima, a prema ostalima se ophodi kao okupator - ocenjuje Bodrožić za Danas. 

Sličnog mišljenja je i potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić koji kaže da o tome koji medij i kako „vrši propagandu“ i ko je „najstrašniji" u tome „još bi se dalo diskutovati, naročito ako se osvrnemo na vremena devedesetih..." 

- Postavljanje pravih pitanja i istraživanje pojava koje su od interesa za javnost nije propaganda, već profesionalno obavljanje novinarskog posla i mislim da list Danas svoj novinarski posao dobro obavlja, sviđalo se to nekome ili ne. To ne znači da u poslu nisu moguće greške i u takvim slučajevima svako ko se smatra povređenim može da se obrati Savetu za štampu ili redovnom sudu, jer mediji moraju snositi odgovornost za sve što objave - ukazuje naš sagovornik. 

Za novinara Vukašina Obradovića izjava Aleksandra Vučića ne predstavlja veliko iznenađenje. 

- Čini mi se, zapravo, da se radi o kontinuitetu, često brutalnih pritisaka, na sve one medije koji se usude da kritički progovore o članovima porodice Vučić, pre svega predsednikovom bratu Andreju i sinu Danilu. Vučić se ponaša kao da je Srbija apsolutistička monarhija u kojoj je Porodica zaštićena bilo kakvog uvida javnosti u ono što radi i čime se bavi. Andrej i Danilo Vučić, u tom smislu, predstavljaju tabu temu za većinu medija i, nije nikakva tajna da čak i mnogi slobodni mediji zaziru od pominjanja brata i sina Aleksandra Vučića jer, gotovo po pravilu, sledi odmazda u vidu javne prozivke ili mnogo ozbiljnijih ataka na redakcije koje se odvaže da se bave, pre svega, ovom dvojicom članova Porodice - ističe Obradović za Danas. 

Prema njegovim rečima, porodica predsednika Srbije ne sme da bude izuzeta od pažnje javnosti kad god to ne prelazi granicu privatnosti. 

Predsednik pred izborom 

- Ako vas šef države poredi s „najcrnjom fašističkom propagandom", to ne može biti ništa drugo nego pritisak i zastrašivanje. A inače, to stalno kmečanje da mediji napadaju članove njegove porodice, več počinje da iritira. Oni koji su oko njega, a znaju nešto o medijima, mogli bi da mu objasne da je način života njegove porodice tema od javnog interesa, da je posao medija da to istražuju i da, ako neče da mu porodica bude pod reflektorima, ima dva izbora: da ih skloni iz politike, da pogleda s kim se druže, ili da promeni posao - ističe za Danas novinarka Tamara Skroza. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi