Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Između krajnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2021.

Autor: Veran Matić Izvor: Javni servis

Između krajnosti

U petak je redakcija KRIK-a dobila specijalnu plaketu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“.

Tokom vikenda je javnost obaveštena da je direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić tužio taj KRIK i glavnog i odgovornog urednika Stevana Dojčinovića zato što su objavili detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojima se Gašić spominje.

Između krajnosti – to je pravi opis stanja u kojem se nalazi ovdašnje istraživačko novinarstvo. Ne osporavajući bilo čije pravo da podnosi tužbe, konstatujem da ova tužba direktora BIA šalje lošu poruku. Osnov za tužbu predstavljaju citati sa suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi iz Kruševca. Iako ga je KRIK kontaktirao, Gašić nije hteo da komentariše pomenute navode, već se odlučio za tužbu uz komentar da je u tekstu novinarke Milice Vojinović izneta „zlonamerna interpretacija prisluškivanog razgovora čime mu je direktno povredila ugled i čast“. U saopštenju povodom tužbe se navodi da je „direktor BIA zbog teksta KRIK-a proživeo stres, da oseća psihičke i fizičke tegobe iako je pre toga bio potpuno zdrav čovek. Zbog ovoga traži da mu se isplati pola miliona dinara kako bi namirio bolove“. Dodaje se i Gašićev stav da „sud treba da reaguje preventivno protiv medija tako što će im staviti do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

Svako treba da procenjuje gde su te granice posle kojih se odlučuje na ovakav korak koji obelodanjuje u nedelji krcatoj izjavama o medijskim slobodama i u kojoj se dodeljuju nagrade za istraživačko novinarstvo. Drago mi je da je Jelena Zorić ponovo nagrađena – ovoga puta za „Jovanjicu“. Čestitam svim koleginicama i kolegama koji su nominovani, a pogotovo onima koji su dobili zasluženo priznanje sa Dejanovim imenom, čiji su najznačajniji tekstovi konačno publikovani na jednom mestu.

N1: Novinarka N1 Jelena Zorić među dobitnicima nagrade “Dejan AnastasijevićNUNS: Objavljena lista nominovanih za nagradu za istraživačko novinarstvo

NUNS: (GALERIJA) Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević(GALERIJA II) Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo “Dejan Anastasijević” 2021

Svi nagrađeni ove godine su novinarke i to je čini mi se trend, da se istraživačkim novinarstvom sve više bave žene. I da se sve češće kao mete pretnji, prikrivenih i javnih, nalaze upravo novinarke. U slučaju pretnji advokata optuženog Koluvije Jeleni Zorić, tužilaštvo je podnelo optužni predlog posle istražnih radnji. Ovaj slučaj za sada može da bude model kako ugroženi novinar-ka treba da prijavljuje slučaj, najbolje preko Sigurne linije (0800 100 115) i detaljnim iskazom prvo tužilaštvu i policiji, svakako pre nego što obavesti javnost. Često se događa da se prvo objavljuje vest pa tek onda uđe u proceduru, što otežava otkrivanje počinilaca ili pomaže da se prikriju tragovi. I tužilaštvo je u ovom slučaju obavilo svoj deo posla najbolje što je moguće iako je bilo problema prouzrokovanih koronavirusom.

Čekamo potvrđivanje optužnog predloga, ali je u isto vreme važno nastaviti sve preventivne radnje kako bi sprečile dalje pretnje (ili nešto više od toga), jer je sudski postupak u toku i svakodnevno proizvodi događaje koje prate novinari, oni koji najčešće nastradaju prenoseći informacije o činjenicama koje drugi proizvode.

***

Kontinuirana šesnaestogodišnja podrška američke ambasade NUNS-ovoj nagradi za istraživačko novinarstvo je vredna hvale. Dan slobode medija i dodela nagrade su odličan povod za podsećanje na ulogu, vrednosti i ključne postulate novinarstva, kao i ono najbolje što ono donosi sa sobom.

Nismo morali dugo da čekamo na odgovor. Stigao je u kolumni Filipa Rodića u „Večernjim novostima“, koji je dodelu nagrada ponovo iskoristio za kritiku ovdašnjih istraživačkih poduhvata, posebno apostrofirajući KRIK i pokojnog Dejana Anastasijevića u kontekstu njegovog svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom. Nisam ni očekivao da nešto drugačije mogu da pročitam na tu temu u dnevnim novinama koje su donedavno hvalile istraživačkim novinarstvom čiji su dometi u međuvremenu osporeni i dovedeni u pitanje.

To su te krajnosti o kojima danas pišem. Polarizacija. Konflikt. Sukob. Beskomproimisni. Svuda i na svakom mestu i u svakoj prilici. Pišem ovo prevashodno misleći na odgovornost vlasti i provladnih medija, nezaboravljajući odgovornost i onih koji su neuporedivo češće na udaru. I zato konstatujem da je pominjanje voditelja i novinara TV Pink u spornom kontekstu na društvenim mrežama potpuno nepotrebno i kontraroduktivno. I ne vodi ničemu izuzev relativizaciji pravih pretnji istinskim istraživačkim novinarima, novinarkama i medijima u kojima rade.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi