Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Iskustvo u gužvi“ retrospektivna izložba Goranke Matić (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2021.

Izvor: Beta

„Iskustvo u gužvi“ retrospektivna izložba Goranke Matić (VIDEO)

Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“ otvorena je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a posetioci će do 24. maja imati priliku da pogledaju radove koji obuhvataju 40 godina njenog delovanja kao aktera i fotografa na ovdašnjoj sceni.

Kustoskinja Una Popović o izložbi kaže:

„Osim što ćemo videti na ovoj izložbi njene autorske radove, veliki segment njenog rada čine reportažne fotografije i novinske fotografije. Stoga, i sama izložba je podeljena u pet celina. Kao autor koncepcije osmislila sam je tako da nas prva celina upućuje na početke njenog autorskog i fotografskog rada. Ta celina se zove ’Taj neki osećaj za fotografiju’, onako nepretenciozno i duhovito“.

U drugom delu nazvanom „Prožimanje iskustva“, kako dodaje Popovićeva, „vidi se angažovanost i aktivizacija i sve što će kasnije uslediti gde je zapravo veliki fokus 80-ih godina na samom roku, odnosno na rok fotografiji“ i ta celina predstavlja protagoniste rok scene i umetničke scene u Studentskom kulturnom centru.

„Tu su i ostale tri sobe gde smo predstavili portrete Goranke Matić jer je ona vrsni portretista. Imamo političke događaje tokom 90-ih. Peti nivo je potpuno posvećen njenom autorskom delovanju, zapravo umetničkom radu i umetničkoj fotografiji“, dodaje Popović.

Sam naziv izložbe „Iskustvo u gužvi“ referiše na Gorankinu izjavu da je navikla na gužvu još od rok koncerata kada su je pitali kako tako dobro fotografiše događaje 90-ih.

„U toj simbiozi, meni kao autoru i kustosu bilo je zanimljivo da pokrijem njen iskustveni domen delovanja jer ona nije po obrazovanju fotograf, već po iskustvu. Ovaj nepretenciozni naziv i pomalo duhovit, na pravi način artikuliše angažman i rad Goranke Matić, i sama izložba će, pošto vidimo jedan konglomerat događaja, situacija i pojedinaca, biti za posetioce iskustvo u gužvi“, rekla je Popović.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

Fotografije možete videti na sajtu Bete.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi