Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ekipi "Zaboravljenih umova" Vukova nagrada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2009.

Ekipi "Zaboravljenih umova" Vukova nagrada


Ekipi serijala „Zaboravljeni umovi”, koja se od februara prošle godine emituje na RTS pripala je ovogodišnja Vukova nagrada za izuzetan doprinos kulturi.

Da podsetimo, reč je o prestižnom priznanju od nacionalnog značaja koje svake godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

Serija „Zaboravljeni umovi”, reditelja i koscenariste Petra Stanojlovića, bavi se prikazom biografija znamenitih ljudi koje je nacionalna istorija zbog spleta okolnosti zaobišla.

Ova igrano-dokumentarna serija, kako objašnjava mladi reditelj, jeste i svojevrsno priznanje velikim ličnostima čija imena nisu pomenuta u čitankama i udžbenicima, u školskoj literaturi, ličnostima koje su do sada bile na margini istorije i kulturnog nasleđa.

– Serija ima za cilj da na najkvalitetniji način predstavi svako od ovih imena i da ih, u maniru najboljih biografija svetskih TV kuća, približi gledaocu, dodaje on.

Autor, idejni tvorac i pokretač serije je Nikola Mirkov, direktor TV Beograd, a akademik Nikša Stipčević bogatim iskustvom i idejama doprinosi kvalitetu serijala.

Do sada su emitovane epizode posvećene: Božidaru Kneževiću, Aleksandru Solovjevu, Vladimiru Dvornikoviću, Milanu Vlajincu, Kosti Stojanoviću, Ivanu Đaji, Jovanu Radonjiću, Ljubi Stojanoviću, Stanoju Stanojeviću i Milanu Đ. Milićeviću.

Prema Stanojlovićevim rečima, tokom 2009. godine planirano je snimanje još šest epizoda o velikim ličnostima ostalim u zaboravu istorije, a RTS će o nekima, o kojima se govori u seriji, pripremiti i pisano izdanje.

– Prvu epizodu pratila je knjiga „Princip istorije” Božidara Kneževića, a upravo je iz štampe izašlo i delo „Poljska privreda u narodnim poslovicama” Milana Vlajinca. Ostale biografije će pratiti ili ponovljena izdanja, ili neko novo pisano delo o životu ili radu ličnosti, rekao je Stanojlović, istakavši da RTS ovakvim konceptom opravdava ime javnog servisa Srbije „koji je sam po sebi važna kulturološka institucija u službi građana i njihovih društvenih potreba”.

Ekipa serije „Zaboravljeni umovi”, juče je u društvu svojih kolega i novinara, u holu zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, proslavili ovaj uspeh.

I.M.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi