Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet posmatra štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2009.

Izvor: Večernje Novosti

Savet posmatra štampu


Predstavnici novinarskih udruženja UNS i NUNS, Asocijacije medija i Lokal presa potpisali su juče dokument kojim je zvanično osnovan Savet za štapmu.

Posao ovog samoregulatornog tela biće da reaguje na kršenja etičkih i profesionalnih kodeksa u srpskim štampanim medijima. Odgovaraće i reagovaće i na pritužbe građana, koji će Savetu moći da ukažu na nepravilnosti u pisanju dnevnih novinara i magazina.

- Postojanje ovakvog saveta je neophodno, i on će vršiti monitoring u štampi, kao što Republička radiodifuzna agencija radi u elektronskim medijima, ali verujemo da će raditi bolje od RRA - ocenila je Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, jedna od potpisnica osnivačkog akta.

U ime UNS-a, potpisnik je predsednik Nino Brajović.

Asocijaciju medija, u čijim prostorijama je osnivanje juče ozvaničeno, predstavljao je njen predsednik Manojlo Vukotić, a Lokal pres Vlado Filipčev.

Osnivanje saveta za štampu podržao je OEBS, a šef misije u Srbiji Hans Ula Orstad rekao nam je da ovakav savet postoji u gotovo svim evropskim zemljama, i da će u mnogome podići standarde novinarstva.

- Ovakvo samoregulatorno telo pomoći će da se u red dovede deo medija koji objavljuju naslove i tekstove koji prelaze svaku granicu pristojnosti - rekaoje Orstad.

- Osnivanje ovog tela neće uvesti ni najmanju cenzuru u medije, već ukazivati na etičke i profesionane nepravilnosti.

Antrfile : Podrška Norveške ambasade

Savet je dobio podršku i od norveške ambasade u Beogradu.

- Slično regulatorno telo ima visok uticaj u Norveškoj. Nedavno je negativno ocenilo jedan program javnog servisa, što je izazvalo veliku buru - ispričao nam je ambasador ove zemlje Hakon Blakenborg.

I. M.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi