Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pogoršavaju se uslovi za rad stranih medija u Kini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 03. 2021.

Autor: Beta/AFP Izvor: N1

Pogoršavaju se uslovi za rad stranih medija u Kini

Situacija stranih medija u Kini pogoršana je 2020. godine zbog proterivanja 18 dopisnika, višestrukih pritisaka, malog broja izdatih viza i ograničenja uvedenih zbog koronavirusa, ocenilo je udruženje stranih dopisnika u ponedeljak.

„Treću godinu zaredom nijedan dopisnik nije izjavio da su se uslovi rada poboljšali“, navodi se u godišnjem izveštaju Kluba stranih dopisnika u Kini (FCCC).

Kina je 2020. godine proterala najmanje 18 stranih novinara koji su radili za američke dnevne listove Njujork tajms, Vol strit džornal i Vašington post, što je bio odgovor na sličan postupak američkih vlasti prema kineskim novinarima.

Ovo je „najveće proterivanje stranih novinara od masakra na Tjenanmenu pre više od 30 godina“, navodi Klub stranih novinara.

Kina više ne izdaje američkim medijima pres kartice koje su ključne za rad. Kada su nezadovoljne medijskim izveštavanjem novinara, kineske vlasti su nastavile da primenjuju kaznene mere tokom 2020. godine.

Uobičajene godišnje pres kartice su za najmanje 13 dopisnika sada izdate na šest meseci ili na kraći vremenski period, između ostalog za novinare Njujork tajmsa, Gloub end mejla, Monda i Glasa Amerike.

Druga vrsta pritiska je usmerena na Kineze zaposlene u međunarodnim medijima, a taj pritisak poslednjih godinu dana „povećavan“ je uz pretnje neobnavljanjem radnih dozvola.

Ukupno 59 odsto anketiranih reklo je da su kineske kolege zastrašivane tokom 2020. godine, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Korona virus, koji se u Kini pojavio krajem 2019. godine, nije pomogao situaciji. „Kina koristi pandemiju kao novo sredstvo za kontrolu novinara“, ukazuje Klub stranih dopisnika.

Kineske vlasti su tokom 2020. odobrile vrlo mali broj viza novinarima, dok ostale profesije ne podležu takvim ograničenjima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ocenio je da izveštaj ne počiva na činjenicama i da Peking ne priznaje Klub stranih dopisnika.

Uveravajući da je zemlja rado prihvata „novinare iz celog sveta“, portparol je rekao da se vlada „protivi ideološkim predrasudama o Kini, dezinformacijama pod izgovorom takozvane slobode štampe i ponašanju koje krši novinarsku etiku“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi