Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rešenje ubistva Slavka Ćuruvije čeka i novu vladu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 05. 2012.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Rešenje ubistva Slavka Ćuruvije čeka i novu vladu

Pregovori sa Evropskom unijom počeće od vladavine prava

 

Test iz vladavine prava koji Beograd mora da položi u pregovorima o članstvu u EU, ako oni budu uopšte počeli u dogledno vreme, jesu i sudski epilozi nerazrešenih političkih ubistava iz devedesetih, nagovestili su evropski zvaničnici, a najkonkretnije Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Međutim, sagovornici Danasa ne veruju da će nova vlada napraviti pomak u tom pravcu.

- Novu vladu će činiti stari ljudi. A oni su i dosad imali toliko vremena na vlasti da nešto urade, pa ne verujem da je moguće da se tu išta još desi - kaže za Danas advokat Božo Prelević.

Iako se ovih dana u javnosti spekuliše o detaljima iz istrage o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije aprila 1999, njegov brat Jovo takođe ne očekuje da će vlast formirana posle nedavnih izbora, doprineti sudskom razrešenju tog i drugih ubistava.

- Kada je Slavko Ćuruvija ubijen, podsećam da je (Tomislav) Nikolić bio potpredsednik vlade, da je (Ivica) Dačić bio glasnogovornik Slobodana Miloševića, a (Aleksandar) Vučić ministar informisanja. Iluzorno je da bilo šta očekujem kad su svi oni bili u vlasti države koja je ubila mog brata, pošto je nesporno dokazano da su ga na dan ubistva pratili pripadnici Državne bezbednosti - kaže za Danas Jovo Ćuruvija.

On dodaje i da „samo nerazumni mogu očekivati da će čovek koji je javno rekao da mu nije žao Ćuruvije, učiniti nešto da se ubice kazne“, aludirajući na svojevremenu Nikolićevu izjavu dok je bio u vrhu Srpske radikalne stranke.

„Konkretno, kada se kao prvo otvori poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima, predstavnici Komisije će pitati svoje kolege u Beogradu koji su to konkretni slučajevi (track records) na osnovu kojih se vidi da se istinska vladavina prava uspostavlja u Srbiji. Ukoliko Beograd ne bude imao odgovor na tako važna pitanja i očiti primer državnog terorizma, kakvo je bilo ubistvo Ćuruvije, progres i zatvaranje tog poglavlja neće biti mogući“, izjavio je Jelko Kacin nedavno za Danas.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi