Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest novinara zbog maltretiranja ekipe RTS-a na Jarinju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 02. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Protest novinara zbog maltretiranja ekipe RTS-a na Jarinju

Novinari sa Kosova i Metohije i predstavnici UNS-ovog ogranka na Kosovu - Društva novinara Kosova i Metohije održali su danas na administrativnom prelazu Jarinje protest zbog maltretiranja kolega sa Radio-televizije Srbije, kojima policija već treći dan ne dozvoljava da uđu na Kosovo.

U znak podrške kolegama, ali i protesta protiv odnosa privremenih kosovskih institucija prema medijima, okupljene novinarske ekipe položile su televizijsku opremu na prilazni put i na kratko blokirali saobraćaj.

Oni su simbolično zaćutali noseći transparente sa natpisima „Sloboda medija“, „Sloboda govora“, „Sloboda kretanja“ i „Pustite novinare da rade svoj posao“.

Predsednik Drušptva novinara Kosova i Metohije, koje je organizovalo protest, Budimir Ničić rekao je da okupljeni novinari žele da “izraze nezadovoljstvo i protest zbog maltretiranja ekipe RTS-a”.

“Ovo je klasično maltretiranje, ovo je klasično ugrožavanje ljudskih prava i medijskih sloboda, ovo je kršenje svih civilizacijskih vrednosti i normi i ovo mora da prestane. Neshvatljivo je da predstavnici međunarodne zajednice, kojima su puna usta slobode medija, koji nam govore da su slobodni mediji ogledalo jednog demokratskog društva, ćute na sve ovo. Neshvatljivo je i da predstavnici Srba u kosovskim institucijama ćute“, rekao je Ničić i podsetio da su u poslednjih nekoliko dana i kolegama sa TV Kraljevo i TV Pink takođe nije bilo dozvoljeno da uđu na Kosovo. .

On je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja svim građanima, a pre svega novinarima, a predstavnike međunarodne zajednice da oštro osude ovakvo ponašanje.

„UNS će o ovome obavestiti i međunarodna novinarska udruženja”, dodao je Ničić.

Novinarka RTS-a Svetlana Vukmirović rekla je da je od ponedeljka sa ekipom na Jarinju i da do sada nisu dobili nijedno objašnjenje zbog čega čekaju i zbog čega ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju.

“Redovno radimo emisiju ‘Pravo na sutra’, izveštavamo o različitim temama. Do sada nam se ovako nešto nije dogodilo. Smatramo da je osnovno da nam se da objašnjenje i smatram da je za novinarski rad ovako nešto nedopustivo”, rekla je Vukmirović.

Članica Uprave UNS-a Dragana Zečević rekla je da je „pravo na slobodu medija jedno od osnovnih demokratskih prava, što očito nije slučaj sa društvom na Kosovu“.

„Ako je emisija ’Pravo na sutra’ problem, onda očito  da je problem i pravo na sutra Srbima na Kosovu i Metohiji“, istakla je Zečević.

Podsetimo, UNS i DNKiM protestovali su juče što ekipi emisije „Pravo na sutra“ kosovska policija ne dozvoljava da uđe na teritoriju Kosova i naveli da smatraju da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi