Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Država nema kaznu za Beka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2012.

Izvor: Pravda

Država nema kaznu za Beka

Većinski vlasnik „Novosti“, biznismen Milan Beko, do kraja 2011. morao da proda sve akcije preko 25 odsto ili otkupi i državnih 36 odsto, ali iako to nije uradio, po domaćim propisima ne snosi posledice

Beograd - Milan Beko, većinski vlasnik „Novosti“, imao rok do kraja prošle godine da po nalogu Komisije za hartije od vrednosti proda sve akcije te kompanije iznad 25 odsto ili objavi ponudu za preuzimanje da bi kupio i preostalih 40 odsto u državnom vlasništvu neće biti kažnjen, iako to nije učinio. Jedina sankcija ostaje da nema većinska upravljačka prava, koja su krajem 2011. formalno preuzeli predstavnici Republike Srbije.

Izvukao se

Kako navode u Komisiji za hartije od vrednosti, za ovakve prekršaje mogu samo da podnesu prijavu sudu za privredni prestup, koja je, inače, od milion do tri miliona dinara, s tim da za Beka to ne važi, jer je on vlasništvo u „Novostima“ stekao preko tri strane firme, koje po domaćem Zakonu o prekršaju ne mogu biti kažnjene ni na taj način.

Doduše, Zakon o ponudi za preuzimanje je u međuvremenu promenjen, i kupac neregularno stečenog većinskog vlasništva gubi sva upravljačka prava, ali to, opet, ne važi za Beka, jer je postupak protiv njega vođen u vreme starog zakona.

Od pre nekoliko dana Izvršni odbor, u kome su Bekovi predstavnici, tvrdi da je u „Novostima“ sve u redu, dok je Nadzorni odbor objavio izveštaj revizora prema kome ta kompanija duguje milijardu dinara.

Za 25. maj je, inače, zakazana Skupština akcionara na kojoj će se raspravljati o tome da li je ta kompanija nesolventna. Nezvanično tumačenje u javnosti jeste da se na taj način pokušava da obori vrednost akcija.

Beko je preko firmi iz Austrije, „Trimaks“ i „Ardos“, kupio 2006. godine od malih akcionara 24,98 odsto, odnosno 24,89 odsto akcija, kao i kiparske of-šor firme „Karamat“ još 12,53 odsto, pri čemu je akcije plaćao po 3.000 evra.

Njemu bi trebalo oko 13 miliona evra da otkupi državne akcije, jer po zakonu mora da ponudi istu cenu kao pri prošloj trgovini, ali zbog ekonomske krize i problema koje ima sa nevraćenim kreditima u Luci „Beograd“, koja je zbog toga pod hipotekom, teško je to očekivati.

Ako bi Beko prodao sve akcije preko 25 odsto, pitanje je da li bi mogao da povrati ono što je za njih dao pre šest godina. S druge strane, neizvesno je u kojoj meri je on pravi vlasnik „Novosti“, jer je nad akcijama „Novosti“ ove tri firme upisana sudska zaloga, što se povezuje sa pravom medijskog koncerna „Vaca“, koji u Srbiji ima i udeo u „Politici“ i „Dnevniku“.

Upravljaju, a ne znaju

Država u Upravnom i Nadzornom odboru ima od polovine 2011. godine najveća upravljačka prava i broj predstavnika ali niko od njih nije spreman javno da kaže da li su imali uvid u to kako posluje kompanija.

U Nadzornom odboru predsednik je Dragana Simić, pomoćnik direktora u ustanovi „Apoteke Beograd“, koja je rekla da nije voljna da komentariše, ali da ako je dužna da kao predstavnik države odgovori da li je bila upućena u poslovanje te kompanije da će to uraditi ako joj se pismeno dostave pitanja i pozove na član zakona po kome je dužna da to učini.

Druga dva člana Nadzornog odbora su Danijel Apostolović, iz pres službe premijera Mirka Cvetkovića i Slobodanka Koprivica.

Niko ni od članova Upravnog odbora nije bio spreman da govori o poslovanju „Novosti“, iako su za te funkcije od te kompanije dobijali po oko 40.000 dinara.

Ekipa „Pravde“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi