Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporteri bez granica: Pretnje novinarkama u Srbiji ugrožavaju slobodu medija, neophodna reakcija nadležnih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2021.

Izvor: Insajder

Reporteri bez granica: Pretnje novinarkama u Srbiji ugrožavaju slobodu medija, neophodna reakcija nadležnih

Nedavni napadi i pretnje novinarkama u Srbiji ugrožavaju slobodu štampe, navodi organizacija Repoteri bez granica. Oni su zato večeras pozvali ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da obezbedi brzu reakciju nadležnih u skladu sa naredbom Republičkog tužioca kako bi se zaštitili novinari.

Ova organizacija podsetila je na niz slučajeva koji su se dogodili prethodnih dana poput pretnji smrću Brankici Stanković na društvenim mrežama nakon šerovanja vesti o hapšenju učitelja glume Mike Aleksića zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Takođe, ova organizacija podsetila je i pretnje upućene novinarki N1 Jeleni Zorić koja prati suđenje vlasniku gazdinstva Jovanjica Predragu Koluciji. Kako dodaju, pored verbalnih pretnji, preteća poruka „nećete pobeći“ novinarki je ostavljena ispred vrata njenog stana.

RSF podseća i na slučaj kampanje diskreditovanja novinarke N1 Nataše Kovačev nakon što joj je zabranjeno da prisustvuje događaju i izveštava sa 79. godišnjice Racije u južnoj Bačkoj, u znak sećanja na oko 4.000 nevino stradalih Srba, Jevreja i Roma. 

Reporteri bez granica navode i slučaj Darije Ranković, urednice lokalnog novinskog portala Kolubarske iz Valjeva koja je u anonimnom članku optužena da radi “protiv građana”. Kako dodaju, prošle godine u prostorije redakcije ovog portala je provaljeno, a ona je stalna meta napada u poslednje tri godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi