Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Mediji saveznici vlasti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2012.

Izvor: Danas

„Mediji saveznici vlasti“

Beograd - Većina medija u Srbiji je tokom izborne kampanje najviše u funkciji promocije stranaka i većina medija ispunila je želju doskorašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da budu saveznici i partneri vlasti, rečeno je na skupu u Beogradu o izveštavanju u kampanji.

„Mediji su postali i saveznici u obmanjivanju javnosti jer više ne obavljaju posao kontrolora vlasti“, rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović na skupu u Medija centru na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o izveštavanju medija u kampanji.

Predsednica UNS navela je da „više nema ni brutalnih pritisaka na medije, ali situacija podseća na vreme socijalizma, kada su iz Centralnog komiteta retko zvali urednike i novinare, već su glavni urednici čitali želje iz očiju vlastodržaca“.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić rekao je da se „stanje u medijima pogoršalo od izbora 2008. zbog ekonomske krize“.

„Mediji poput Tanjuga dobijaju pare iz budžeta radili, ne radili, ali cena toga je da moraju da rade ono što se od njih traži“, rekao je Janjić.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja rekao je da je istraživanje o izveštavanju u kampanji pokazalo da je u vestima televizije Studio B „značajno povećano učešće SRS“.

Antrfile: Vlast kontroliše najmanje trećinu medijskog tržišta

Dragan Janjić iz NUNS-a je podsetio da se u Srbiji godišnje u reklame u medijima uloži oko 170 miliona evra, a da „trećina tog novca dolazi iz budžeta, što znači da trećinu tržišta neposredno kontroliše vlast“.

P. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi