Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napad na Milačića je napad na Pres
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2012.

Izvor: Pres

Napad na Milačića je napad na Pres

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da država Srbija mora da reaguje i zaštiti urednika našeg lista kako bi mu se omogućio nesmetan rad

Iako vlast u Podgorici i dalje odbija da se oglasi povodom napada Veselina Barovića, biznismena i bliskog prijatelja Mila Đukanovića, na urednika crnogorskog izdanja Presa Marka Milačića, oštre reakcije javnosti i novinskih udruženja se nastavljaju.

Nezavisni intelektualci najoštrije osuđuju brutalan nasrtaj na Milačića i traže od crnogorskog premijera Lukšića da zaštiti slobodu medija, ali i od vlasti u Srbiji da stane u zaštitu urednika tiražnog srpskog lista.

Da podsetimo, Đukanovićev „kum“ Vesko Barović u kafiću „Najs vajs“ u Podgorici pre nekoliko večeri je psovao i vređao Milačića, preteći mu da ga više ne pominje u svojim tekstovima. U gužvi koja je zatim nastala, Barovićevo obezbeđenje je, iznoseći Milačića iz lokala, našem novinaru povredilo ruku.

Bez zvanične reakcije

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže da je dobro što je redakcija Presa snažno reagovala i osudila napad na svog novinara i urednika.

- Radujem se što Pres nije reagovao bojažljivo prema crnogorskoj vlasti, već je oštro iskazao svoj stav i podržao slobodu štampe. Naravno, to nije dovoljno, jer pored vaše reakcije trebalo bi diplomatskim kanalima da se oglasi i država Srbija. Pres je srpsko glasilo i napad na vašeg novinara u Crnoj Gori je istovremeno i napad na vaš list - izričita je Smajlović.

Iako predsednica UNS-a smatra da država treba da reaguje, u Vladi Srbije nezvanično su nam rekli da su im „vezane ruke“ jer je Milačić crnogorski državljanin. Šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, ipak, kao dugogodišnji novinar, u izjavi za Pres najoštrije je osudio napad na Marka Milačića.

- To nije samo napad na novinara, već i na slobodu javne reči i ja se nadam da će vlast u Crnoj Gori preduzeti sve da zaštiti novinare i spreči ovakve atake na novinarsku profesiju. Ohrabrenje za novinarstvo bilo bi da se napadač što pre nađe na optuženičkoj klupi, jer balkanska iskustva govore da niko nasilno nije uspeo da spreči slobodu govora niti da se novinari mogu ućutkati snagom privatnog obezbeđenja - ističe Mihajlović.

Za razliku od srpske vlade, crnogorska ima i zakonsku i moralnu obavezu da se oglasi povodom napada na Marka Milačića, međutim ona i ovog puta, kao i u prethodnim slučajevima, ćuti. Ipak, poluoficijelan stav smo čuli od Miodraga Vukovića, poslanika Đukanovićevog DPS-a, koji kaže da sumnja u istinitost događaja jer je „po priči Veselina Barovića događaj izmišljen od strane Marka Milačića“.

- DPS i vlast nemaju osnova da reaguju dok se ne utvrdi istina. Iskazi Barovića i Milačića se razlikuju i sud treba da utvrdi ko je kriv. Ne može Milačić da utvrđuje pravdu preko novina jer i on je građanin Crne Gore, a ako je novinar, nije zaštićen kao retka vrsta. Naravno, to ne znači da ja stajem na stranu gospodina Barovića, nego smatram da u skladu sa zakonom moraju da se ponašaju svi, i gospodin Milačić, Barović i ja.

A što se tiče pisanja Milačića o Milu Đukanoviću, treba da se zna da predsednika DPS-a brane njegova dela, a ne gospodin Barović - tvrdi Vuković. On dodaje da tekstovi Marka Milačića ne odslikavaju objektivno funkcionisanje vlasti u Crnoj Gori i da su često politički obojeni.

- Naravno, mi ne sporimo pravo na slobodu izražavanja, ali nema apsolutne slobode u demokratskim društvima, jer ona je ograničena onda kada počne da se ugrožava pravo drugog. A u Crnoj Gori, kako knjige kažu, teška reč ubija gore nego oružje. Reči gospodina Milačića često su neodmerene i teške - kaže Vuković.

Iako u Crnoj Gori nema zvaničnog oglašavanja vlasti, povodom napada Veselina Barovića na urednika crnogorskog izdanja Presa oglasila se grupa uglednih intelektualaca, profesora univerziteta, civilnih aktivista, novinara, izdavača i preduzetnika, saopštenjem u kome traže od vlasti i premijera Igora Lukšića da se zaštiti sloboda medija i da se napadač kazni u skladu sa zakonom.

U saopštenju se između ostalog kaže da su uvrede i pretnje novinaru Marku Milačiću izrečene na javnom mestu od strane Veselina Barovića još jedan dokaz kontinuiranog terora koji nad predstavnicima slobodne misli i kritičke alternative sprovode krugovi bliski nedemokratskom crnogorskom režimu.

- Teror se svakodnevno nastavlja, a državne institucije koje imaju zadatak da obezbede vladavinu prava i da sankcionišu kršenje Ustavom zagarantovanih normi pokazuju nedostatak volje da se bave svojim poslom. Jasno je da su te institucije zarobljene od strane paradržavno-mafijaške organizacije u kojoj i Barović i Đukanović imaju vodeće uloge - kaže se uz saopštenju.

Potpisnici peticije ističu da je Marko Milačić napadnut jer je novinar koji je posvećen rasvetljavanju društvenopolitičkih devijacija koje onemogućavaju demokratizaciju Crne Gore, razvoj njenih institucija i primenu evropskih standarda.

- Samo par dana nakon što je predsednik DPS-a na predizbornom skupu javno označio opozicione lidere, vlasnike nezavisnih medija i predstavnike civilnog sektora kao buduće mete njemu odanih državnih institucija, napadnut je Milačić. Nije teško pretpostaviti, iako je jezivo pomisliti, šta bi sledeće neko od Đukanovićevih partnera i svemoćnih prijatelja mogao da priredi Milačiću ili nekom drugom slobodnom novinaru. To pokazuje do koje mere su danas u Crnoj Gori dramatično ugroženi svi koji javno govore i delaju protiv autoritarne oligarhije - ističu potpisnici peticije.

Marko Milačić kaže da mu ova podrška mnogo znači i da nije iznenađen što crnogorska vlast ćuti.

Poslednji trzaji vlasti

- Podrška mi je važna jer ima ljudi koji u zaplašenoj Crnoj Gori neće da ustuknu pred mafijaškim režimom Mila Đukanovića. Takođe, prijatno sam iznenađen reakcijom kolega i prijatelja novinara iz Srbije koji su svojim stavom stali uz mene, ili bolje rečeno, podržali istinu koja u Crnoj Gori nije zvanična, ali koja je, siguran sam - prava, slobodarska i većinska.On naglašava da uvrede i pretnje Đukanovićevog poslovnog partnera predstavljaju poslednje trzaje mafiokratske vlasti u Crnoj Gori.

- Ovako brutalni i kriminalni ispadi su čak i shvatljivi, jer bih se i sam, verovatno, osećao i ponašao tako kada bih znao da me uskoro čeka susret sa zakonom i zatvorom - ističe Milačić.

Slađana Vukašinović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi