Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milan Pantić, prebijen do smrti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2012.

Izvor: Novi magazin

Milan Pantić, prebijen do smrti

Jedanaest godina istrage i 1.500 saslušanih nisu jagodinsku policiju doveli do ubica Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti, ubijenog zbog pisanja o malverzacijama lokalnih moćnika

Dopisnik Večernjih novosti Milan Pantić ubijen je ispred svog stana u Jagodini rano izjutra 11. juna 2001. godine dok se vraćao sa hlebom i mlekom iz prodavnice.

Nepoznati ubica udario ga je metalnom šipkom i na licu mesta usmrtio.

Mada su mnogi očekivali da posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. položaj novinarske profesije u Srbiji bude lakši, ovo ubistvo pokazalo je da i dalje postoje isti ozbiljni problemi s kojima se novinari suočavaju.

Sačekuša za Pantića pokazala je, na najtragičniji način, s kakvim se problemima novinari u unutrašnjosti Srbije suočavaju i šta im preti ako odluče da se profesionalno bave podzemljem i organizovanim kriminalom u svom regionu. Pantić je ubijen posle serije tekstova o ekonomskom kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i poslovanju opštinskih vlasti.

Njegove kolege iz Jagodine odmah su upozorile da „ubice i naručioce treba tražiti među jagodinskim krimi-grupama“.

Prema tvrdnjama članova porodice pokojnog novinara, Pantiću je pre ubistva više puta prećeno telefonom. „Samo nastavi ovako, pa ne znam dokle ćeš stići”, bila je jedna od poslednjih upućenih pretnji.

Lažna obećanja:

Svi ministri unutrašnjih poslova od 2001. do danas, Dušan Mihajlović, Dragan Jočić i Ivica Dačić, osnivali su specijalističke radne grupe u Upravi kriminalističke policije koja se bavila rasvetljavanjem Pantićevog ubistva, a svake godine u junu neki predstavnik policije u Jagodini ili centrale u Beogradu izjavi kako su „svi kapaciteti lokalne policije angažovani na pronalaženju ubica“.

Ministar Jočić uzbudio je marta 2005. duhove izjavom da “Milan Pantić nije trebalo da bude ubijen već samo zastrašen, ali da je ubijen greškom onih koji su bili poslati da ga zastraše”.

Poslednja zvanična novost, od prošle godine, jeste da je u jagodinskoj Policijskoj upravi osnovana radna grupa koja će se isključivo baviti rasvetljavanjem Pantićevog ubistva.

Prema podacima koji su iscurili iz policije istraga ubistva obuhvatila je (aktuelnog jagodinskog gradonačelnika) Dragana Markovića Palmu, bivšeg direktora “Jagodinske pivare” Jovana Stojanovića, vlasnika firme “Feman” i narodnog poslanika DS Miodraga Nikolića Femana, nekadašnjeg direktora “Jagodinske mlekare” Tomislava Žižića, kao i Milovana Žižića, bivšeg telohranitelja i ličnog vozača saveznog premijera Zorana Žižića.

Savezna vlada:

Policija je, prema navodima medija, utvrdila da su se neidentifikovane osobe dva dana pre ubistva u Pantićevom rodnom Dragovu raspitivale za njega. Koristili su “mercedes” koji je carina ustupila Saveznoj vladi 28. jula 2000.

Tablice su vraćene osam dana posle Pantićevog ubistva. Istraga je fokusirana na tekstove o direktoru „Jagodinske pivare“ Jovanu Stojanoviću, inače funkcioneru JUL-a, i kontaktima koje je on imao sa određenim brojem osoba koje su se bile uključenu u kampanju menjanja iskaza iz postupka vođenog protiv njega.

Stojanović se, prema policijskim izveštajima, Draganu Markoviću u krajem 2000. navodno žalio da Pantić piše kritične tekstove o njemu. Želju novinara da raskrinka sumnjive poslove oko „Pivare“ potvrdio je i biznismen Smail Sinanović, vlasnik RTV Centar i firme „Magikomerc“, koji je saslušan u jagodinskom MUP-u kao svedok u istrazi o ubistvu Pantića.

Miodrag Nikolić Feman, koji je negirao da ima veze sa ubistvom, u jednom intervjuu je izjavio da je Pantić stradao dan pre nego što će, kako je najavio u Novostima, objaviti kopije dokumentacije o malverzacijama u “Pivari”, teškim 2,2 miliona nemačkih maraka.

Miodrag Nikolić, savezni poslanik Demokratske stranke:

„Pantić je žrtva objektivnog pisanja o kriminalu u Jagodini u kome su prednjačili članovi Stranke srpskog jedinstva.“ (Jun 2001.)

Vojislav Šešelj, lider SRS:
“Dosovska policija prisluškuje Koštunicu-Gavrilović ubijen zato što je u Koštuničinom kabinetu pričao o kriminalnim aferama dosovske vlasti . Iz istog razloga je ubijen i novinar Milan Pantić.“(Avgust 2001.)

Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova:
“Policija intenzivno radi na istrazi o ubistvu novinara Milana Pantića i u tome ima pomaka.” (April 2003.)

Dušan Mihajlović:

“Ubistvo Pantića sigurno će biti rešeno, možda mnogo brže nego što misle neke neverne Tome.”(Novembra 2003.)

Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova:
„ Pantić je ubijen sticajem okolnosti i nije bila namera da se ubije. Oni koji su sproveli zastrašivanje po nalogu, neplanirano su ga ubili. Oko Pantića postoji dosta činjenica, ali nas i sadašnji Zakon o krivičnom postupku sputava.“ (Mart 2005.)

Boris Tadić, predsednik Srbije:
“Tražim od od svih nadležnih državnih organa da prioritetno reše slučajeve ubistava, pokušaja ubistva novinara i pretnji medijima. Svaki slučaj pretnji novinarima mora biti istražen i svako ko im preti mora biti procesuiran…“(April 2008.)

Đorđe Odavić i Ratko Femić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi