Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kriju ubice Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2012.

Izvor: Blic

Kriju ubice Ćuruvije

Jovo Ćuruvija traži pomoć od EU

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, obratio se pismom izvestiocu Evropskog parlamenta Jelku Kacinu i zamolio ga da sa evropskim institucijama izvrše pritisak na vlasti u Beogradu kako bi se zločin nad vlasnikom “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” konačno rasvetlio.

I posle 13 godina od ubistva moga brata, Vlada Srbije, policijski i pravosudni organi Srbije su pasivni, nezainteresovani i bez pravog poteza ili reakcije u pravcu rasvetljavanja ubistva.

Iako su prikupljeni validni dokazi o organizatorima i drugim saučesnicima ubistva, ne ide se u postupak i kao da se neko od umešanih u ovaj monstruozni zločin čuva i prikriva.

Sigurno je da srpsku vladu ne interesuje i ne uzbuđuje činjenica da je još nerešen i daleko od sudskog postupka slučaj državnog terorizma čija je žrtva Slavko Ćuruvija, ugledna javna ličnost, novinar i glavni i odgovorni urednik tiražnih listova, stradao u glavnom gradu evropske države na početku 21. veka - navodi se u Ćuruvijinom pismu Kacinu.

Jovo Ćuruvija podseća da je njegov brat surovo ubijen na pragu svog stana, posle višemesečne torture, razaranja i pljačke njegovih novinara i redakcija. On u pismu dalje predočava da je tortura režima Slobodana Miloševića nad njegovim bratom počela 1998. donošenjem Zakona o informisanju, takozvanim Šešeljevim zakonom, u vreme ministrovanja Aleksandra Vučića.

Tortura je pojačana posle govora moga brata u američkom Kongresu pred Helsinškom komisijom 10. decembra 1998. Slavko je bio oštar kritičar Miloševićevog režima.

Zločinački režim Miloševića je odgovorio ritualnim ubistvom na pravoslavni Uskrs 11. aprila 1999 - napisao je Ćuruvija Kacinu.

Na kraju pisma stoji: Molim vas da mi pomognete i izvestite evropske institucije da do 7. aprila 2012. ubistvo nije rasvetljeno, niti pokrenut sudski postupak. Molim vas da izvršite pritisak na vlasti u Srbiji da sprovedu ozbiljnu istragu, da sve učesnike u ovom zločinu izvedu pred sud.

Antrfile : PISMA NA TRIDESETAK ADRESA


Ne računajući nevladine organizacije, Jovo Ćuruvija je uputio više od 30 pisama najvišim institucijama i funkcionerima Srbije, kao i predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Između ostalog, za pomoć se obraćao Karli del Ponte, Dušanu Mihajloviću, Vilijamu Montgomeriju, Predsedništvu DOS-a, nekadašnjem premijeru Zoranu Živkoviću, Vojislavu Koštunici i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

OBEĆANjA


SLOBODAN RADOVANOVIĆ specijalni tužilac 2006.
Pitanje je dana kada će se čuti ko je i zašto naredio taj zločin.

IVICA DAČIĆ ministar policije 2010.
Bez obzira na to što sam ja, odnosno moja stranka, bio deo vlasti u tom periodu, odgovaraće počinioci.

SNEŽANA MALOVIĆ ministarka pravde 2010.
Uverena sam da će biti skinut veo tajne sa ubistava Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

MILjKO RADISAVLjEVIĆ specijalni tužilac, april 2012
Slučaj ćemo okončati i zbog toga smo angažovali sve kapacitete.

Moma Ilić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi