Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Đukanovićev kum psuje i preti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2012.

Izvor: Pres

Đukanovićev kum psuje i preti

U Podgorici napadnut novinar Presa

Veselin Barović, jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića, napao je u jednom podgoričkom kafiću urednika crnogorskog izdanja Pressa Marka Milačića.

On je našeg novinara opsovao, a onda mu zapretio da više ne sme da ga pominje u svojim tekstovima.

Barovićevo obezbeđenje je u koškanju koje je zatim nastalo izbacilo Milačića iz lokala i pritom mu nanelo povredu ruke. Naš novinar je podneo krivičnu prijavu protiv Barovića zbog pretnji i fizičkog napada, a crnogorska javnost tvrdi da ovim potezom prestravljeni i odlazeći režim Mila Đukanovića pokušava da zaplaši slobodne i nezavisne novinare i kritičare vlasti.

Napad na slobodu medija

Da se scene iz kultnog filma „Kum“, osim na filmskom platnu, mogu videti i u Crnoj Gori, uverio se u petak uveče u kafiću „Najs vajs“ Marko Milačić. Na njega je, kako kaže, štiteći glavu šefa kriminalne porodice nasrnuo biznismen Veselin Barović, koji mu je zapretio da ga više ne pominje u tekstovima.

Milačić je u „bliskom kontaktu“ sa Barovićevim obezbeđenjem zadobio prelom kosti šake i najavio da će sa pretnjama upoznati nadležne institucije i predstavnike međunarodnih institucija u Crnoj Gori.

- Teško me je uvredio, opsovao i zapretio mi. Rekao mi je: „Ako me još jednom budeš pomenuo u tekstu, j..... ti majku!“ Iskreno, ne sećam se da sam ga u tekstovima pominjao jer mi je on nebitan i njime se ne bavim pošto je Đukanovićeva propratna pojava. Nakon tih pretnji ja sam odgurnuo Barovića, a njegovo obezbeđenje mi je zatim povredilo šaku. Lekari su utvrdili da mi je napukla kost - kaže Milačić.

On dodaje da je incident sa Barovićem doživeo kao direktnu pretnju i napad na novinarsku slobodu i smatra da je to refleksija nedavnog pretećeg govora Mila Đukanovića, u kome je on najavio obračun sa nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama.

Crnogorski Sanader

- Očigledno da se šefova nervoza reflektuje i na njegove „poslovne kumove“, pa su svi malo nervozni. Ili je to moderno kada je šef nervozan da i drugi to treba da budu.

Barovića ne znam lično i doživljavam ga samo kao Đukanovićevog „kuma“. Međutim, ova pretnja iz vrha hobotnice Mila Đukanovića došla je na pogrešnu adresu, jer ne da me ne plaši i ne zabrinjava, već sasvim suprotno - dodatno me motiviše da o njima govorim i pišem ono što mislim, a to je da su oni deo velike i razgranate mafijaške mreže koja dve decenije uništava Crnu Goru - jasan je Milačić.

I Milka Tadić, direktorka „Monitora“, u izjavi za Pres povezuje napad na Milačića sa nedavnim govorom Mila Đukanovića u Tivtu, ali i sa nervozom režima koja je uzrokovana jasnim stavom Evropske unije da se borba protiv korupcije i kriminala mora odlučnije voditi.

- Postali smo meta i glineni golubovi posle zapaljivog govora Mila Đukanovića, gde on svojim protivnicima preti čak i zatvorom. On bi da zatvori i ovo malo slobodne Crne Gore, koja je oličena u nezavisnim medijima i hrabrim novinarima, kojima je istina o režimu Mila Đukanovića milija i od sopstvenog života.

Takav je i kolega Milačić, koji je u svojim tekstovima ukazao na svu bahatost i nedemokratičnost kriminalnog režima - ističe Tadićeva, i dodaje da će novinari nezavisnih medija o ovom napadu upoznati sve relevantne evropske i svetske institucije.

Za direktora „Vjesti“ Željka Ivanovića napad na Milačića pokazuje sav strah i pogubljenost režima Mila Đukanovića. On tvrdi da ovaj režim funkcioniše i reaguje po klasičnim mafijaškim principima- Napad na Milačića potvrđuje da, kad napadneš „kuma“, napao si celu mafijašku porodicu.

Šef porodice proizvodi govor mržnje i upire prst u protivnike „porodice“, a blagajnik i intimus izvršavaju naloge. Kao u filmu „Kum“. Očigledno je da Milačićeve kritičke tekstove o svom šefu Đukanoviću Barović doživljava kao napade na sebe i celokupnu kriminalnu porodicu.

Ovo je poslednja faza diktatorskog režima, a od slobode medija i hrabrih novinara, kao što je kolega Milačić, zavisi koliko dugo će da traje. Oni bi naravno da ostanu što duže i zbog toga napadima na novinare pokušavaju da zastraše crnogorsku javnost. Ubeđen sam da to ovoga puta neće uspeti - izričit je Ivanović.I crnogorski opozicioni političari se slažu da je „režim nervozan“.

Koča Pavlović, narodni poslanik Pokreta za promjene i PR ove stranke, u izjavi za Press kaže da ovaj, ali i druge napade na novinare i kritičku javnost, treba posmatrati u okviru približavanja Crne Gore Evropskoj uniji.

- Proces evropskih integracija podrazumeva „sanaderizaciju“ Crne Gore. Otac crnogorske korupcije i šef organizovanog kriminala Milo Đukanović i njegova biološka i mafijaška porodica to znaju.

Znaju da je on crnogorski Sanader i zbog toga pokušavaju da zastrašivanjem odlože trenutak gubitka političke i finansijske moći. Zbog toga se, ako ih napadneš, ponašaju kao zveri u kavezu. Milovi opasni prijatelji i „kumovi“ pokušavaju da ga zaštite, a na primeru Milačića pokazuju kako će proći oni koji dirnu u taj mafijaški osinjak - kaže Pavlović.

I srpska novinarska javnost oštro je reagovala na napad Veselina Barovića na urednika crnogorskog izdanja Presa. Komentator „Politike“ Miroslav Lazanski kaže da ovaj postupak pokazuje svu bahatost režima u Crnoj Gori.

Divlji zapad- Crna Gora, umesto da se približava principima EU, ona se ovim postupkom priključuje Divljem zapadu. Ovaj napad na mog prijatelja Milačića pokazuje da, ukoliko država ne bude zaštitila novinare i ukoliko se ovi napadi nastave, onda Milačić i drugi hrabri novinari moraju sami to da urade. Ako do toga dođe, onda o demokratiji u Crnoj Gori nema ni reči - tvrdi Lazanski.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u izjavi za Pres kaže ovakvi napadi pokazuju da država ne štiti novinare i da oni zbog toga postaju meta bahatih političara i njihovih satelita.

- Država napade na novinare ne procesuira do kraja i zbog toga su napadači i njihovi nalogodavci ohrabreni da mogu to da čine nekažnjeno. U poslednje vreme napadi na novinare u Crnoj Gori su učestali, ali nema odgovora ko to čini - ističe Obradović.

Slađana Vukašinović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi