Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  URS: RRA RADI ZA DS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2012.

Izvor: Blic

URS: RRA RADI ZA DS

Sporan spot u kampanji Mlađana Dinkića

Ujedinjeni regioni Srbije prekršili su Zakon o oglašavanju time što su u izbornom spotu koristili logo poznatih svetskih kompanija, zbog čega će najverovatnije biti doneta odluka da se emiterima naloži zabrana emitovanja tog spota, saopštila je Rebulička radiodifuzna agencija.

U URS-u, pak, tvrde za “Blic” da nijedna kompanija nije imala primedbi na njen spot. Iz URS dodaju da su se u RRA tek sada, „kada smo prozvali DS da zloupotrebljava funkciju predsednika države zarad partijske promocije, iznenada setili da nešto nije u redu sa spotom URS-a“.

Kompanije koje se spominju u spotu su direktan rezultat rada Mlađana Dinkića kao ministra ekonomije, jer su došle zahvaljujuci programu subvencija koji je on osmislio. Kadrovi u spotu su iz arhive događaja na koje je Dinkić bio pozvan od strane tih kompanija - kažu u URS-u.

U informativnoj službi URS-a ističu da je “mnogo veći problem to što predsednik Srbije zloupotrebljava svoju funkciju”.

Zbog toga smo i uputili prigovor RRA. Predsednik Srbije se 18. marta kao državnik pojavio u službenoj poseti porodici koja živi na selu i obišao njihov plastenik, a 20. marta u predsedničkoj poseti “Fijatu”. Ti isti materijali su 21. marta emitovani kao predizborni program liste DS “Izbor za bolji životBoris Tadić”. Ispada da to nije problem, a spot URS je navodno problatičan. Apsurdno - ocenjuju u Ujedinjenim regionima.

Međutim u RRA drugačije gledaju na predizborne spotove u kojima “učestvuju” razne svetske kompanije.

Očito se radi o kršenju Zakona o oglašavanju, jer gledaoci stiču utisak da te kompanije podržavaju kampanju URS - kaže član Saveta RRA profesor Goran Peković, dok je zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić najavio da će to biti jedna od tema sednice tog tela, koja je zakazana za ponedeljak.

Karadžić je kazao da su službe RRA “uočile moguć problem” i obavestile Savet RRA da se u jednom od spotova URS pojavljuje logo drugih firmi i kompanija.

Savet RRA će, kako je objasnio, ukoliko bude smatrao da ima elemenata kršenja Zakona o oglašavanju, uputiti prekršajnu prijavu, pa će konačnu reč o tome dati Prekršajni sud, URS u spornom spotu koristi logo kompanije Fijat, na čijem je dolasku u Srbiju lider URS bio angažovan kao ministar u Vladi Srbije, ali i Juko i Beneton.

Potpredsednica DS Jelena Trivan, s druge strane, kaže za “Blic”da URS pokušava napadima na druge stranke “skrenu pažnju sa činjenica”.

Koliko razumem, prema oceni nekih članova RRA, URS je taj koji je kršio Zakon korišćenjem imena stranih kompanija u spotovima, a predhodno oglašavanjem van kampanje. Predsednik Tadić u skladu sa zakonom obavlja svoju funkciju i to je nedvosmisleno jasno - kategorična je Trivan.

Antrfile: „Fijat" bez komentara

U kompaniji "Fijat automobili Srbija" juče nisu želeli da komentarišu to što Ujedinjeni regioni Srbije, koriste ovu kompaniju u predizbornoj kampanji. Iva Đurić, predstavnica za javnost "Fijata" rekla je da ne vidi zašto bi bilo ko iz ove kompanije komentarisao predizborne spotove URS-a.

- Kampanja ko kampanja - rekla je ona.

M. Maleš

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi