Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Demanti predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2012.

Demanti predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović

Demanti povodom teksta pod naslovom „Ćuruvija-kostur u ormaru g-đe Mesarović”, koji je objavljen na internet prezentaciji Radio Slobodna Evropa 21. marta 2012. godine i internet prezentaciji Udruženja novinara Srbije 22. marta 2012. godine.

Dana 5.03.1999. godine Prvi opštinski sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu, sudija Krsto Bobot, kojom su oglašeni krivima Ćuruvija Slavko, Luković Zoran i Janković Srđan za krivično delo širenje lažnih vesti iz člana 218 KZ RS i osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po pet meseci.

Okrivljeni Novaković Dragan istom presudom oslobođen je od optužbe za izvršenje istog krivičnog dela. Postupak je vođen na osnovu optužnog predloga Prvog OJT u Beogradu.

Dana 29.03.1999. godine protiv ove presude žalbe su izjavili Prvo OJT – zbog odluke o kazni u odnosu na osuđena lica tražeći strožije kazne, a u odnosu na okrivljenog Novakovića tražeći preinačenje presude i njegovu osudu za isto krivično delo, kao i branioci okrivljenih predlažući preinačenje prvostepene presude i oslobađanje od optužbe odnosno ukidanje pobijane presude.

Dana 1.04.1999. godine ubijen je Slavko Ćuruvija, pa je Prvi opštinski sud 16.04. 1999. godine doneo rešenje kojim obustavlja krivični postupak u odnosu na njega.

Dana 20.04.1999. godine žalbe su dostavljene Okružnom sudu u Beogradu.

Dana 14.05.1999.
godine Okružni sud u Beogradu u veću sastavljenom od sudija Siniše Važića, predsednika veća i sudije izvestioca, Nate Mesarović i Nade Zec, članova veća doneo je presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe javnog tužioca Prvog OJT u Beogradu i branioca okrivljenih Luković Zorana i Janković Srđana, a presuda Prvog opštinskog suda K br-284/99 od 5. marta 1999. godine u odnosu na okrivljene Novaković Dragana, Luković Zorana i Janković Srđana potvrđuje.

Dakle, u predmetu Okružnog suda u Beogradu Kž broj 828/99 nije se odlučivalo o Slavku Ćuruviji. Osim toga, Slavko Ćuruvija se i ne vodi kao osuđeno lice, jer je postupak protiv njega obustavljen od strane Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Valja napomenuti, da je Vrhovni sud Srbije 08.02.2000. godine razmatrao zahtev za vanredno preispitivanje pravnosnažne presude u odnosu na okrivljene Luković Zorana i Janković Srđana i 19.05.2000. godine zahtev za vanredno ublažavanje kazne u odnosu na okrivljenog Luković Zorana i oba zahteva je odbio.

Iz spisa se vidi da je Prvi opštinski sud u Beogradu dana 19.03.2001. godine utvrdio da osuđeni Janković Srđan ne podleže amnestiji.

Radi objektivnog informisanja Okružni sud u Beogradu prestao je sa radom 31.12.2009. godine i Siniša Važić nije predsednik Okružnog suda u Beogradu.

Osim toga, krivično delo iz tadašnjeg člana 218. KZRS - širenje lažnih vesti je krivično delo za koje je bila propisana kazna zatvora do tri godine. Ovo krivično delo u nešto izmenjenom obliku postoji i danas. Propisano je u glavi XXXI Krivična dela protiv javnog reda i mira, članom 343. KZRS, a izmenama iz novembra 2009. godine za ovo delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna, odnosno kazna zatvora od 6 meseci do 5 godina ukoliko je delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnim sredstvima ili na javnom skupu.

22.03.2012.
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda
Nata Mesarović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi