Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Beograd slavi 96. rođendan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 10. 2020.

Izvor: RTS

Radio Beograd slavi 96. rođendan

Najstariji radio na Balkanu, Radio Beograd, slavi 96. rođendan. Za to vreme, realizovano je više od dva miliona sati programa kroz emisije, radio-drame, koncerte. Danas je moderna radio stanica, deo javnog medijskog servisa, koji dnevno emituje 72 sata programa na FM mreži i 96 sati programa na specijalizovanim veb kanalima.

Istog dana kada i Radio Beč, 1. oktobra 1924. godine, oglasio se Radio Beograd. Ovaj prvi redovni radio program na Balkanu prenošen je preko postrojenja radio-telegrafske stanice u Rakovici.

Pet godina kasnije krenuo je redovni program.

Svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45. prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje, berzanski izveštaji.

Vesti su pripremali novinari "Politike" i "Dnevnih novosti", a Beogradska berza je obezbeđivala aktuelne berzanske izveštaje.

Muzički deo programa pripremala je direkcija Beogradske opere.

Ispisivanjem istorije duge skoro jedan vek, Radio Beograd izrastao je u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

Neguje jezičku i govornu kulturu, višeznačno i dubinski osvetljava društvene fenomene, uvek osluškuje želje i potrebe slušalaca u Srbiji i u dijaspori, i nastavlja da usmerava i postavlja standarde u oblasti radiofonskog stvaralaštva.

Danas je Radio Beograd je moderna radio stanica, deo javnog medijskog servisa, koji dnevno emituje 72 sata programa na FM mreži i 96 sati programa na specijalizovanim veb kanalima.

To je prvi radio koji u Srbiji emituje signal u DAB+ tehnologiji i to sa predajnika Avala.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

01.10.

2020.

труба [neregistrovani] u 20:36

рођендан

еј,слушаоци ,без оца и мајке,који су непознати,слави Балкан рођендан РАДИЈА.
радио је напунио напорних 96 година без оца,мајке,ближе и даље родбине.Слави у Београду.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi