Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TANJUG plagirao Betine izveštaje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 02. 2009.

Izvor: Danas

TANJUG plagirao Betine izveštaje


Beograd - Sudovi časti Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije konstatovali su da je JP Tanjug neovlašćeno koristilo, odnosno plagiralo vesti Novinske agencije Beta.

U odvojenim izveštajima sudova časti oba novinarska udruženja ukazano je na to da je Tanjug neovlašćeno koristio vesti agencije Beta i emitovao ih kao sopstvene. Sudovi časti su reagovali na prijavu Bete podnetu pre nekoliko meseci.

U zapisniku sa sednice Suda časti UNS-a navodi se da to telo „u skladu sa Kodeksom časti, osuđuje postupak JP Tanjug koji je učinio plagijat i neovlašćeno koristio vesti Novinske agencije Beta“. Sud časti NUNS-a ranije je zaključio da prigovor Bete spada u materiju zaštite autorskih prava, te da je u nadležnosti pravosuđa, ali je izneo mišljenje da se Tanjug, „po dokaznoj dokumentaciji, dostavljenoj iz agencije Beta“, „koristila radom kolega iz druge agencije i prodavala ga pretplatnicima kao svoj rad“. Sudovi časti su postupali po prijavama agencije Beta podnetim u julu 2008. godine.

Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi