Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko svira, a ko igra?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2012.

Izvor: Večernje novosti

Ko svira, a ko igra?

Tribina „Šta je ostalo od slobode“ u Kulturnom centru Beograda

Povodom afere Nikolaidis, proglasa Foruma pisaca i smene Sretena Ugričića sa mesta direktora Narodne biblioteke Srbije, Kulturni centar Beograda organizovao je juče debatu na temu: „Šta je ostalo od slobode“?

- Ceo ovaj slučaj izazvao je sejanje straha i stvaranje cenzure i autocenzure, što se pokazalo i na ovom skupu kojem se mnogi pozvani nisu odazvali - rekla je Mia David, direktor Kulturnog centra.

Tako razgovoru nisu prisustvovali predstavnici: UKS, UNS, SKD, Sekretarijata za kulturu, PEN centra, ministri, gradonačelnik...

U saopštenju uprave Srpskog književnog društva, koje je pročitala Olivera Stošić-Rakić, urednica literarno-tribinskog programa KCB, navedeno je da ova asocijacija ima 220 pisaca od kojih se ne može očekivati da imaju zajednički stav.

Filip David je objasnio kako i zašto je nastao Forum pisaca 1990. godine, u vreme represije Miloševićevog režima, i istakao da je u ovom slučaju Forumu koji je stao u odbranu slobode govora, „podmetnuto kukavičije jaje terorizma“.

- Optužen sam da podržavam terorizam, smenjen sam jer sam podržao pravo da čitamo slobodno, od svakog unapred nametnutog tumačenja, od svake pretnje, od svake unapred nametnute istine. Podržao sam pravo svakog da misli svojom glavom. U tome se sastoji moj terorizam, jer to je zaista smrtna opasnost za poredak koji je za ovih desetak godina promenio dlaku ali karakter ne - rekao je Ugričić.

Po mišljenju Vladimira Arsenijevića, u slučaju Ugričića postupljeno je po principu: „Ako sam te platio, moraš da igraš kako ja sviram“.

Novica Milić je imao primedbe na pismo koje je ministar Predrag Marković uputio Ugričiću smatrajući da se takvim stavovima ograničavaju građanska prava na lično mišljenje, kao u periodu Titovog komunizma.

- Ponovo je u Srbiji uspostavljen kulturni model iz devedesetih, kada je nacion bio iznad svega - rekao je Vukašin Obradović, predsednik NUNS, i takođe zamerio Dačiću na njegovoj izjavi, na koju se osvrnuo i Lazar Stojanović, okarakterisavši je kao „samoreklamiranje u svrhu sitnog izbornog interesa“.

Na skupu su govorili i Saša Ilić, Branislav Dimitrijević, Branka Prpa, Dragoljub Todorović, Branislava Anđelković, Borka Pavićević, Mirko Đorđević.

Antrfile : Novi potpisi

Zahtev Foruma pisaca juče je podržalo još stotinak pisaca, novinara, filmskih radnika, javnih ličnosti, profesora, građana...

D. BT. - B. Đ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi