Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Stras' božji“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 01. 2012.

Izvor: Danas

„Stras' božji“

Odgovor kolumniste Danasa generalnom direktoru RTS-a

Pošto se o članku „RTS i tako..“ tekstom „Retoričar kao Petar Pan“ javio „reagens“ (onaj što reaguje - vidi: Rečnik Milašina) Aleksandar Tijanić, pohodila me „stras' božji“ milina.

Veseo što se neko za koga se veruje da je medijski Amon Ra i (uz Igora Mandića) kolumnista br. 1 bivše Juge, osvrnuo na sirotog mene i skromna mi nastojanja, „vakelu“ pametnijeg i iskusnijeg, slučajno direktora RTS, želeo sam da isečem iz novina, uramim i obesim kao majstorsko pismo na zid radne sobe.

No, u tom rendgen-snimku koji je napravio uvaženi, potkrali su se koja materijalna greška i ovlaš zaključak, nesvojstveni umu koji „sve vidi, sve čuje i sve zna“. Zato otpisujem.

Za prvi „aksiom“, reagens ima pravo. Kao „šta može“ gledalac Javnog servisa, u mnoštvu sam, koji vidi da je program RTS (skoro pa) najgori „od pronalaska katodne cevi“.

To i On sam može saznati ako ikad uspe da pogleda dalje od sebe i zađe međ siromašan, običan puk, što bi da ga šareno sokoćalo (koje pretplaća) ne unižava toliko.

Drugi „aksiom“, pak, psihološka je projekcija uvaženog. Program i direktor RTS su neuporedive kategorije. Na programu katkad bude i neka premijera.

Opet, direktor je pametniji, vispreniji, dakle, bolji je npr. od serije „Bela lađa“. Te mi je žao što sam mu nehatno a trenutno prenuo davno paralizovani samokritički nerv.

Bajke koje uvaženi pominje pisali su Andersen i Braća Grim. No, nije zameriti ako se u čitanju negde zabrojao. Čak i ako se nije dorekao, ostavljajući na pola opus sestara Bronte.

Nisam ucveljen i ne nameravam da se samoubijem zbog kvaliteta programa RTS, iako bi me obradovalo kad bi urednici posle 100. repriziranja „Srećnih ljudi“ našli i pustili davno zaturenu rolnu s „Karavanom“ Milana Kovačevića.

Moje slučajno radno mesto nebitno je za moj gledalački ukus i pravo na stav isto onoliko koliko je školska sprema nebitna za mesto direktora Servisa i pravo na reagovanje. Kolumnu inače uvek pišem „posle pola pet“. I

 ne verujem da posle Kobe i Krcuna, ima još živih kojima radno vreme traje neprekidno 24 časa dnevno.

Sa uvaženim nisam ni u kakvom sudskom sporu. Ako je laf, potvrdiće.

Treba samo da u tefteru prebroji one koji ga tuže i one koje on tuži.

A spreman sam, ako me pozove na sud, da poziv primim lično, uredno se odazovem i da sve priznam.

Mada, ne mogu se oteti utisku da reagovanje ipak nije pisao On, nego neko s mnogo manje pameti i mnogo više potrebe da bude Aleksandar Tijanić.

Dejan A. Milić


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi