Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Imovina TV Valjevo ponovo ide na doboš
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 01. 2012.

Izvor: Pregled

Imovina TV Valjevo ponovo ide na doboš

Za danas je zakazana nova prodaja dela imovine Televizije Valjevo Plus, firme koja posle neuspešne privatizacije, sa blokiranim računom sve dublje tone u ponor dugova iz kojeg se izlaz ne nazire.

Rasprodaja imovine je počela još jesenas, a ovaj put na licitaciji će se naći skoro sva popisana preostala oprema i deo nameštaja, sve da bi se namirio dug po tužbi jednog radnika za neisplaćene zarade.

Dan posle te prodaje, već 24. januara ponovo dolaze sudski izvršitelji radi nove procene ostatka imovine koja bi trebalo da bude rasprodata po tužbama još troje radnika. Televiziju je ukupno tužilo 11 radnika.

Od nekadašnjih 16 u TVA, ostalo je samo dva zaposlena, ostali su napustili firmu i uglavnom se vode kao nezaposleni. Samo nekoliko njih je našlo uhlebljenje, dok je troje koje se odreklo tužbi za neisplaćene zarade uspelo da izdejstvuje sredstva namenjena za socijalni program koja je dodelilo Ministarstvo ekonomije. Račun TVA je u blokadi od 4. januara prošle godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije, blokada iznosi 2,4 miliona dinara, ali su ukupni dugovi ove firme daleko veći, još prošlog leta su premašivali cifru od šest miliona dinara. Nije isključeno da, u skladu sa novim propisima, uskoro bude proglašen automatski stečaj.

Formalno-pravno, ovo privredno društvo još uvek ima zakonskog zastupnika kapitala, Branka Trifunovića, mašinskog inženjera iz Aranđelovca, ali već više od mesec i po dana nema direktora, pošto je vršilac te dužnosti Branka Jevtić od 30. novembra prošle godine raskinula radni odnos sa TVA.

Radni staž je povezan zaključno sa 31. decembrom 2010. godine, cela 2011. je još uvek pod znakom pitanja, a zarade zvanično nisu isplaćene od marta 2010. godine, kada je ova firma i privatizovana. Nakon što je Agencija za privatizaciju krajem marta prošle godine raskinula kupoprodajni ugovor sa firmom „Plus” iz Obrenovca, odnosno njenim vlasnikom Slobodanom Pavlovićem koji je bio većinski vlasnik TVA, njen kapital je vraćen državi i za privremenog zastupnika kapitala Televizije Valjevo postavljen je Branko Trifunović.

On je bezuspešno pokušavao da ovu medijsku kuću vrati osnivaču, Gradu Valjevu, a u međuvremenu se pojavilo i nekoliko potencijalnih kupaca. Međutim, kada su se upoznali sa dugovima koje koje firma ima prema zaposlenima, državi i poveriocima, odustajali su od svog nauma.

Bivši vlasnik Slobodan Pavlović se zahvaljujući državnim propisima izvukao takoreći bez ikakvih nadoknada dugovanja koja je napravio tokom jednogodišnjeg poigravanja Televizijom Valjevo. Zakon, naime, ne predviđa da kupac firme ne odgovara sopstvenom imovinom za dugove koje načini, već samo imovinom firme koju je kupio u postupku privatizacije.

Slobodan Raković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi