Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV pretplatu plaća 41 odsto domaćinstava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2012.

Izvor: Politika

RTV pretplatu plaća 41 odsto domaćinstava

Tokom 2011. javni servis opomenuo 390.500 domaćinstava i pripremio 6.550 predloga za dozvolu izvršenja naplate

Tokom protekle godine javni servis Srbije je na adrese neurednih platiša radio-televizijske pretplate poslao 390.500 opomena pred utuženje i poslednjih opomena pred utuženje.

Kako su nam u ovoj medijskoj kući objasnili ovakav pokušaj naplate ima pozitivan efekat, a građanima se pruža mogućnost da dug izmire u više mesečnih rata.

– U slučaju izostanka reakcije na upućene opomene, pokreće se postupak naplate potraživanja putem Predloga za dozvolu izvršenja. Tako je u 2011. pripremljeno 6.550 Predloga na osnovu verodostojne isprave, koji su distribuirani sudovima po Srbiji – rečeno je za „Politiku” u RTS-u.

Na teritoriji cele Srbije RTV pretplatu u proseku plaća 41 odsto domaćinstava. Najurednije platiše žive na području glavnog grada i u Vojvodini, gde se stepen naplate tokom 2011. godine kretao u rasponu od 57 do 75 odsto.

S druge strane, najlošiji rezultati naplate evidentni su na području kraljevačkog regiona, sa prosečnim stepenom naplate od 18 odsto, i na jugu Srbije, gde je taj rezultat za još tri odsto manji.

A, kako tvrde nadležni, pretplata učestvuje u prihodima RTS-a, u naplaćenoj realizaciji, sa 60 odsto.Podsećanja radi RTV pretplata uvedena je na predlog vlade 2002, a počela je da se naplaćuje od decembra 2005. Budući da je reč o zakonskoj obavezi regulisanoj Zakonom o radiodifuziji, sva domaćinstva moraće dobrovoljno ili putem prinudne naplate da izmire dug.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi