Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neizvesno rešenje za Danas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 01. 2012.

Izvor: Danas

Neizvesno rešenje za Danas

Ni nakon osam meseci naš list nije uspeo da naplati naknadu od Kurira i Glasa javnosti

Beograd - Naknada od dnevnih listova Kurir i Glas javnosti, nakon što je Danas platio odštetu od 942.000 dinara na osnovu solidarne odgovornosti zbog tekstova objavljenih u ova tri lista, ni posle više od osam meseci nije naplaćena zbog toga što su izdavačima ovih listova računi bili u blokadi.

Problem postoji i u vezi sa tim što su prenošena osnivačka prava dnevnika Kurir, pa je nejasno od kojeg pravnog lica list Danas treba da traži naplatu dela odštete koju je naš list sam platio. Pravnici, međutim, ne vide uspešno rešenje ovog slučaja, a kao jedinu opciju navode pokretanje stečajnog postupka pravnih lica koja su izdavala Glas i Kurir.

Podsetimo, tekstovima Dušanke Novaković iz Požarevca, prvobitno objavljenim u Kuriru i Glasu 30. oktobra 2006, a tri dana kasnije i u našem listu, trojici policajaca iz Požarevca narušen je ugled, a prema izvršnom rešenju Prvog osnovnog suda u Beogradu na predlog tužilaca, Danas je morao da plati kaznu od po 200.000 dinara za sve tužene, kao i troškove parničnog postupka od 138.500 dinara sa zateznom kamatom.

Danas nakon plaćanja tužbe od ostalih tuženih mora sam da potraži novac koji je platio u njihovo ime.

Račun Glasa d.o.o. koji je izdavao Glas javnosti u to vreme, a koji inače više ne izlazi u štampanom izdanju, u vreme naplate odštete bio je u blokadi od 20. septembra 2010. za iznos od više od 750.000 dinara. Uvidom u podatke o prinudnoj naplati Narodne banke račun ovog izdavača u ovom trenutku se više ne nalazi u blokadi.

S druge strane, list Kurir je od datuma objavljivanja spornog teksta do danas promenio tri izdavača. Prvobitno izdavač ovog dnevnika bio je Kurir-net d.o.o, a nakon brisanja ovog pravnog lica iz registra njegov pravni naslednik je Kurir plus, čiji je račun u blokadi više od godinu dana za skoro 4,5 miliona dinara. Iako ovo pravno lice postoji i danas, prema podacima Agencije za privredne registre, izdavač Kurira više nije Kurir plus već Kurir info.

U Narodnoj banci Srbije ističu za Danas da, prema Zakonu o izvršnom postupku, u slučajevima kada „solidarni dužnik ostvaruje pravo regresa prema ostalim solidarnim dužnicima kroz izvršni postupak plenidbom novčanih sredstava sa njihovih računa, te usled blokade računa solidarnih dužnika ili usled toga što su im računi ugašeni ne može da naplati, na raspolaganju su mu dve mogućnosti“.

Kako dodaju, moguće je tražiti promenu sredstava i predmeta izvršenja ili da se inicira stečajni postupak pred nadležnim sudom i eventualno da se naplate potraživanja u tom postupku.

Medijski pravnik Slobodan Kremenjak objašnjava za naš list da je problem bio još u samom postupku kada je trebalo da se prigovara na odluku kao neutemeljenu u zakonu, kao i da je sada teško regresirati deo tih sredstava.

- Ukoliko su im računi u blokadi, regres mora da se potražuje u stečaju, ali ukoliko se i pokrene stečajni postupak pitanje je da li ova pravna lica imaju određenu imovinu koja im može biti oduzeta, odnosno postoji li stečajna masa. U svakom slučaju, smatram da nema lakog rešenja po tom pitanju - ističe Kremenjak.

Pravnik Udruženja novinara Srbije Zoran Lakićević, takođe, kaže za Danas da je postupak regresiranja u ovom slučaju komplikovan, kao i da se mora čekati da se računi određenih pravnih lica odblokiraju ili firme odu u stečajni postupak.

- Treba podneti regresnu tužbu, ali ukoliko su im računi u blokadi onda se može tražiti naplata popisom i prodajom pokretnih stvari ili nepokretnosti. Ukoliko se pak pravno lice izbriše iz registra i nema od koga da se naplati, u tom slučaju se regres može zatražiti od onog ko je bio vlasnik - objašnjava Lakićević.

Profesor Pravnog fakulteta Union Vladimir Vodinelić navodi za naš list da postupak regresiranja može „beskonačno da potraje“, jer se mora čekati do trenutka kada određeno pravno lice bude imalo neki priliv novca. Kako dodaje, u slučaju gašenja firme obaveze prelaze na njene pravne sledbenike.

Antrfile: Podneta tužba radi regresa

Izdavač lista Danas „Dan graf“ podneo je u septembru prošle godine tužbu radi duga-regresa u iznosu od skoro 706.000 dinara Višem sudu u Beogradu, koji se oglasio nenadležnim i spise prosledio Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Ovom tužbom Dan graf traži da mu tuženi Kurir plus, Glas doo i novinarka Dušanka Novković isplate pripadajući iznos solidarne obaveze, koja je naplaćena od izdavača Danasa.

Dan graf je, inače, 7. aprila prošle godine pozvao tužene da isplate svako po četvrtinu solidarne obaveze koja je njemu potpuno naplaćena, ali su oni taj zahtev ignorisali.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi