Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mađari protiv premijera: Orban preuzeo medije i zavodi diktaturu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2012.

Izvor: Pres

Mađari protiv premijera: Orban preuzeo medije i zavodi diktaturu

Masovni protesti u Budimpešti. Donet ustav koji je nemoguće promeniti.

Budimpešta - Pristalice opozicionih mađarskih stranaka i aktivisti nevladinih organizacija protestovali su u ponedeljak u Budimpešti zbog stupanja na snagu novog ustava, za koji tvrde da je nedemokratski i da pruža mnogo veća ovlašćenja vladi premijera Viktora Orbana.


Foto: Pres

Protestu pod sloganom „Biće ponovo republika“, jer je novim ustavom definisano da se država više ne zove Republika Mađarska već samo Mađarska, prisustvovalo je nekoliko desetina hiljada ljudi, a prema tvrdnjama organizatora oko 100.000 ljudi.

Beskućnici i fetus

Demonstracije su održane ispred zgrade Državne opere, gde su državni funkcioneri na čelu sa premijerom Orbanom, u to vreme prisustvovali gala proslavi povodom usvajanja ustava. Demonstranti su nosili parole s natpisima „Dosta je bilo“, „Orbanova diktatura“ i „Ovo je Orbanistan“.

Predstavnici opozicije istakli su da je novi ustav skrojen po meri vladajuće partije.

- Usvojenim izmenama pojačava se politička kontrola nad medijima, pravosuđem, centralnom bankom i verskim zajednicama. Na svakim budućim izborima prednost će imati stranka Fides premijera Orbana - kažu predstavnici opozicije.

Među primedbama koje su izneli predstavnici NVO jesu i uvođenje doživotne zatvorske kazne zatvora za najteža krivična dela, i to bez mogućnosti pomilovanja.

- Novi ustav je pun besmislica. Donet je zakon po kojem beskućnici mogu da završe u zatvoru. Ustavom je zaštićeno i pravo na život fetusa od trenutka začeća. To predstavlja početak stvaranja pravnog osnova za zabranu abortusa - smatraju oni.

Predstavnici opozicije posebno ističu da novi ustav predstavlja udar na slobodu medija. Naime, prema novim odredbama, Radio-televizija Mađarske i novinska agencija MTI ujedinjeni su u jedno telo, koje nadzire Veće za medije.

Opozicija tvrdi da to telo vodi Orbanov bliski saradnik i da je premijer na taj način potpuno zagospodario medijskim prostorom.

- Završeno je sa slobodom medija. Jedini opozicioni radio Klub radio ostao je bez frekvencije. Sada će Orbanova stranka servirati samo informacije koje joj odgovaraju - optužuju opozicionari.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže za Pres da je napad mađarskog predsednika vlade Viktora Orbana na slobodu štampe, koji se dogodio prošle godine u Mađarskoj, naišao na vrlo mlak otpor u Briselu.

EU nije garancija

- Pokazalo se, isto kao i u Srbiji, da se slobode i građanska prava moraju braniti i odbraniti kod kuće i da to niko ne može da uradi umesto vas. Članstvo u EU nije samo po sebi garancija da ćete živeti u demokratiji, ako ste na vlast doveli ljude koji se ne pridržavaju demokratskih standarda. Briselu je i u ovom momentu važnije da natera Orbana da poštuje nezavisnost centralne banke, nego da medijima da slobodu. Što se Srbije tiče, Briselu je važnije da od vlasti dobije ustupke oko Kosova, nego da natera Beograd da obezbedi pluralizam u medijima - kaže Ljiljana Smajlović.

Analitičari u Budimpešti objašnjavaju da su kritičari novog ustava svesni da je u skorijoj budućnosti promena najvišeg pravnog akta u Mađarskoj gotovo nemoguća.

- Za promenu ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Trenutno tu većinu ima stranka Fides premijera Orbana. Teško je očekivati da će u narednoj deceniji dvotrećinsku većinu uspeti da ostvari bilo koja opoziciona partija - kažu analitičari.

Antrfile: Sporne odredbe ustava koje su izazvale gnev

Uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela, bez mogućnosti pomilovanja.

Čelnici Socijalističke stranke (bivši komunisti) retroaktivno su proglašeni odgovornima za komunističke zločine počinjene do 1989. godine

Eksplicitno se spominje Bog: „Neka Bog blagoslovi Mađare“

Broj verskih zajednica koje imaju pravo na državne subvencije smanjen je sa 300 na 14

Mandat najvažnijih državnih čelnika u privredi, pravosuđu, policiji i vojsci produžen je na devet ili 12 godina

PDV je povećan sa 25 na 27 odsto, po čemu je Mađarska rekorder u EU

Donet je zakon po kojem beskućnici mogu da završe u zatvoru.

Branislav Ćukić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi