Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Priznanje Zoranu Radisavljeviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 12. 2011.

Izvor: Politika

Priznanje Zoranu Radisavljeviću

Novinaru Kulturne rubrike „Politike” uručena Nagrada SKZ za životno delo

U svečanom delu 96. redovne Skupštine srpske književne zadruge, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, uručena je Nagrada SKZ za životno delo Zoranu Radisavljeviću, novinaru Kulturne rubrike „Politike”, pesniku i publicisti.

Više nego ikada u svojoj istoriji, kaže se u obrazloženju Upravnog odbora SKZ, najuglednije srpske novine posvetile su veliki prostor pitanjima književnosti i jezika, aktuelnim i klasičnim temama, piscima i knjigama – zahvaljujući, pre svega, angažovanju i sluhu Zorana Radisavljevića.

U svojoj besedi o delu Zorana Radisavljevića – Ljubica Arsić je kazala da Srpska književna zadruga nije običan izdavač, a Zoran Radisavljević nije bilo koji novinar. Pre ove nagrade, njega je nagradio život, dovodeći ga u vezu s književnošću i piscima, radosnom i razigranom družinom, uvek željnom kafana i razgovora, makar i s novinarima. U intervjuima sa našim najznačajnijim piscima, on sagovornike nije pitao ono najčešće novinarsko „a šta nam sada novo pišete”, već su ti razgovori bili maštoviti i smisleni, brižljivo pripremani. Ono što karakteriše stil njegovog novinarstva jeste osećanje mere i urođena novinarska preciznost da se kaže baš ono bitno, a da se ne pretera i neprimerenom sentimentalizmu ili ulagivanju sagovorniku.

U svom slovu Zoran Radisavljević je rekao da je njegov otac postao član SKZ davne 1958. godine, kada je on imao samo šest godina, i da su tada u njihovu kuću ušle knjige iz LI kola, a potom i mnoge druge u prepoznatljivim plavim koricama, sa poznatim Zmajevim znakom. Srpska književna zadruga, dodao je Radisavljević, nije obična izdavačka kuća, već jedna od najstarijih i najznačajnijih ustanova kulture u srpskom narodu.

Nagradu Zoranu Radisavljeviću uručila je Nina Novićević, upravnik SKZ, kao i zahvalnice CIP-u i Aleksandri Todorović. U prigodnom, umetničkom programu učestvovali su Srba Milin i Aleksandra Todorović.

M. V.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi