Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  Slučaj Politika: Ko je ima, ko kupuje, ko prodaje?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

11. 11. 2015.

Izvor: www.b92.net

Slučaj Politika: Ko je ima, ko kupuje, ko prodaje?

Tužilaštvo za organizovani kriminal proverava navode Miroslava Bogićevića o prodaji udela lista Politika.

S druge strane, Aleksandar Rodić obznanio je svoju verziju priče i tvrdnje da njega reketira Bogićević, pa je o svemu tome objavio dokumenta.

Podsetimo da je upravo B92 još pre četiri godine prvi ukazivao na to da se u slučaju kupovine lista Politika događa nešto neregularno.

U decembru 2011. godine B92 je organizovao duel direktora Kurira Nebojše Rosića i tadašnjeg člana LDP Zorana Ostojića koji su se burno raspravljali zbog kupovine Politike.

Između ostalog tada je Ostojić potvrdio da ima dokaze da Demokratska stranka preko Kurira želi da kupi akcije VAC-a u Politici, Večernjim novostima i novosadskom Dnevniku. Posle ove emisije i u Skupštini Srbije povela se polemika da li Kurir kupuje ove listove. U međuvremenu javnost je saznala za rusku firmu Ist medija grup, čiji je navodno vlasnik Bogićević, a koji je kupio Politiku.

 Od tada do danas vlasnik nije ušao u posed novine, već je država upravljala.I tu nije kraj. Sada najnovija afera potresa Srbiju i to različite verzije Bogićevića i Rodića ko je vlasnik, a ko je koga reketirao.
Bogićević tvrdi da je Rodiću dao milion evra u kešu kako bi mogao da uđe u posao sa VAC-om oko Politike, kao i da su ga na to nagovorili Boris Tadić, Miodrag Rakić i Dušan Petrović.

Kako je naveo, traženo mu je još pet milona evra kako bi otkupili dug Politike, a taj iznos im nije dao. Stigao je odgovor predsednika Adrija medija grupe Aleksandra Rodića.

On odbacuje optužbe, iznosi svoju verziju priče i tvrdi da je u februaru 2012. godine pod pritiskom DS sa Bogićevićem zaključio ugovor o prodaji akcija u svojoj kompaniji koja je sa VCZ-om potpisala Ugovor o otkupu potraživanja prema "Politici". Rodić tvrdi i da je "vlastima Bogićević bolji kao vlasnik Politike jer je 'ucenjen' krivičnim postupkom".

 U NUNS kažu da je vrlo važno da se rasvetli uloga obe vlasti i DS i SNS u manipulaciji u slučaju Politike: "Mislim da treba odbaciti sva ova prepucavanja, koja su neukusna i potpuno nepotrebna kada se radi o celoj ovoj aferi. Ono osnovno što treba da saznamo iz cele ove priče je ko je zapravo vlasnik Politike, ko kupuje Politiku i ko je onaj koji prodaje Politiku. Dakle to je ključno pitanje za razrešenje ove afere", kaže predsednik NUNS Vukašin Obradović.

Miroslav Bogićević je saopštio da je ceo slučaj prijavio MUP-u još 2013. godine, ali da tada niko nije regovao. Tvrdi i da pre neki dan ponovo dao izjavu policiji tim povodom i da je prošao na poligrafu.
 Treba reći i da je Boris Tadic demantovao bilo kakvu umešanost uz tvrdnju da nikog nije reketirao pa ni Bogićevića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi