Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije Politika (2012 - )  |  SNS i URS traže da se ispita promena vlasništva u „Politici”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije Politika (2012 - )

18. 07. 2012.

Autor: R. D. Izvor: Politika

SNS i URS traže da se ispita promena vlasništva u „Politici”

U Agenciji za privredne registre umesto VAC-a prijavljena „Ist medija grupa” iz Moskve

Udeo VAC-a u „Politici novine i magazini” od 50 odsto preuzela je „Ist medija grupa”, firma registrovana u Moskvi, što se može zaključiti iz uvida na sajt Agencije za privredne registre. U Registru privrednih subjekata ubeležena je

promena podataka kuće „Politika”, gde je izbrisano poslovno ime „OST HOLDING GMBH”, a upisano je „OOO East media group”, čija je adresa u Moskvi i navodi se da je njen udeo 50 odsto.

Na vest o prodaji udela VAC-a u „Politici novine i magazini” „Ist medija grupi”, juče su reagovale političke partije i novinska udruženja.

Srpska napredna stranka (SNS) optužuje Demokratsku stranku (DS) da stoji iza odluke o prodaji udela VAC-a i da time narušava medijsku slobodu. SNS u saopštenju koje prenosi Tanjug, navodi da je „skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji ’Politika’ preko noći, bez ičijeg znanja, netransparentno, promenila vlasnika”.

„SNS pita da li iza te zakulisne radnje stoje Miroslav Bogićević i Dušan Petrović ili možda Božidar Đelić, i da li DS misli da sve novine u Srbiji, poput ’Blica’, treba da budu njeno partijsko glasilo”, piše u saopštenju naprednjaka.

Uz napomenu da je stanje u medijima već katastrofalno, što blokira napore Srbije da se približi EU, SNS je zatražio od nadležnih državnih organa da po hitnom postupku saopšte ko stoji iza moskovske kompanije „ist medija grupe” i kako je „u gluvo doba noći krajnje perfidno izvršena promena vlasništva ’Politike’, novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udela”.

Na promenu dela vlasništva u „Politici novine i magazini” reagovali su i Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koji „najoštrije osuđuju pokušaj DS-a da preko svog potpredsednika i njemu bliskih tajkuna u potpunosti zagospodari medijima u Srbiji”. Netransparentna promena vlasnika naše najstarije novinske kuće „Politike”, koja se odigrala preko noći i bez znanja javnosti, jedan je od najjačih udaraca slobodi medija u našoj zemlji, koji ne sme da se prećuti niti da se toleriše, navodi se između ostalog u saopštenju URS-a.

Povodom vesti oglasilo se i Udruženje novinara Srbije (UNS), koji traži od aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića, ministra kulture Predraga Markovića i zamenika premijera Ivice Dačića da obavesti javnost o okolnostima ove „skandalozne transakcije”.

UNS navodi da je, prema njihovim saznanjima, Miroslav Bogićević, jedan od finansijera DS, povezan sa „Ist medija grupom” i da je mesecima nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu „Politike”.

Novi vlasnik polovine „Politike” nije poznat srpskoj javnosti, a na ruskim biznis-sajtovima navedeno je da je „Ist medija grup” osnovana 29. januara ove godine, sa sedištem u ulici Arhangelski pereulok broj 9 u Moskvi i da je vlasnik Uroš Stefanović.

Vlasnik preostalih 50 odsto vlasništva beogradskog dnevnika ostala je „Politika – Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost”.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi