Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Ministarstvo kulture: Projektno sufinansiranje medija bez sukoba interesa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 02. 2016.

Izvor: UNS

Ministarstvo kulture: Projektno sufinansiranje medija bez sukoba interesa

Predlogom Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata koji je Ministarstvo kulture i informisanja dostavilo na uvid javnosti, pored ostalog, predviđa se da članovi komisije za ocenjivanje projekata moraju da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa i da ne obavljaju javnu funkciju.

Organi vlasti dužni su da raspisuju i konkurse za podizanje kvaliteta informisanja osoba sa invaliditetom, kao i pripadnika nacionalnih manjina, za svoje područje. Novo je i da članovi komisija, koji ne rade u organima vlasti, imaju pravo na naknadu za rad u komisiji.

Prema predlogu Pravilnika, organ koji raspisuje konkurs će od sada biti u obavezi da u njemu navede najmanji i najveći iznos sredstava koja se odobravaju po projektu, što ranije nije bio slučaj.

Novina je i to da učesnik konkursa koji je u jednoj kalendarskoj godini već koristio sredstva za projektno sufinansiranje u oblasti javnog informisanja može učestvovati na konkursu za sufinansiranje istog projekta samo još jednom u toj godini, i to u iznosu koji, uz sredstva koja je već dobio, ne prelazi 80% vrednosti projekta. U prethodnom Pravilniku nije bilo definisano koliko puta u toku godine učesnik konkursa može konkurisati sa istim projektom.

Kada je reč o predlaganju članova komisije, rok za dostavljanje predloga za članove komisije utvrđuje se u javnom pozivu, dok je ranije ovaj poziv trajao koliko i poziv za predlaganje projekata, pa se tako može desiti da poziv za članove komisije traje samo jedan dan.

Predlog Pravilnika propisuje da uz kandidature za članove komisije, novinarska i medijska udruženja  šalju i dokaz o registraciji, što ranije nije bilo predviđeno.


Takođe, predlogom Pravilnika preciznije se definiše kako se formira komisija u slučaju da predlozi za članove nisu pristigli. U tom slučaju, rukovodilac organa koji je raspisao konkurs sam imenuje članove komisije iz reda nezavisnih stučnjaka za medije i medijskih radnika.

Pravilnikom, međutim, kao ni do sada, nisu propisane sankcije za rukovodioca organa koji raspisuje konkurs ukoliko konkurs nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom.

Ono što je takođe novo je da Pravilnik više ne predviđa da ukoliko na konkurs stigne više od 50 projekata komisija mora da ima 5 članova, već je taj stav izbrisan.

Pravilnikom su definisani i novi kriterijumi za ocenjivanje projekata koje će komisija primenjivati prilikom odlučivanja o izboru projekata koji će biti sufinansirani.

Komisija će ubuduće morati i da za svaki projekat koji razmatra obrazloži zašto je on odobren ili odbijen, dok organ koji je raspisao konkurs ima obavezu da na svom sajtu, pored rešenja o dodeli sredstava sa obrazloženjem, objavi i kratak opis projekata kojima su odobrena sredstva.

Pravilnikom je jasnije definisano da se sredstva za projekte koji traju do tri godine isplaćuju jednokratno u godini za koju je konkurs raspisan, a da se narativni i finansijski izveštaji pišu za svaku kalendarsku godinu trajanja projekta.

Predlog Pravilnika možete pogledati OVDE.

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je zainteresovane da  komentare i sugestije  pošalju na adresu konkurs.javnoinformisanje@kultura.gov.rs, do petka, 5. februara 2016. godine.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

04.02.

2016.

Lokalci [neregistrovani] u 14:03

Tumačenje

Da li mediji koji se posle dva neuspela kruga privatizacije nalaze u toku procesa podele besplatnih akcija, a ne finansiraju se iz budžeta lokalnih samouprava od 01.11.2015. mogu učestvovati na konkursima koje raspisuju lokalne samouprave?

Odgovori
sre

03.02.

2016.

Pedja [neregistrovani] u 14:42

Molba

Moli se UNS da objavi tumačenje Pravilnika i Zakona o sufinansiranju medijskih projekata u slučaju kada dobitnici sredstava ne dostave ispravne narativne izveštaje, odnosno objasni šta se dešava kada mediji nisu potrošili namenski sredstva koja su dobili. Naime prema podacima koje imam retki su slučajevi da su mediji ispoštovali obaveze navedene u revidiranom budžetu.Drage koleginice i kolege ovo je ključna stvar Zakona koji je stupio na snagu 01.01.2015.godinu a u čijem pisanju su učestovala novnarska udruženja. Molim u ime svih nas koji poštujemo Zakone Republike Srbije da nam se odgovori na gore navedena pitanja. Hvala

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi