Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Raška za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 01. 2016.

Konkurs opštine Raška za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17. i 19. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, br.83/14), člana 8. Odluke o budžetu opštine Raška za 2016.godinu, i člana 4. stav 1. i člana 8. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“, br. 126/14), Načelnik Opštinske uprave Raška, dana 25.decembra 2016. godine, raspisuje

JAVNI POZIV ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA IZ BUDžETA OPŠTINE RAŠKA RADI OSTVARIVANjA JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA U MEDIJIMA ZA 2016. GODINU

I. PREDMET KONKURSA

Predmet ovog javnog konkursa je sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Raška putem medija o zbivanjima na lokalnom nivou, odnosno o radu organa Opštine Raška kao lokalne samouprave, o aktuelnostima u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu, turizmu, poljoprivredi, privredi, preduzetništvu, o ljudskim pravima, verskim pravima, zaštiti životne sredine, zaštiti dece i omladine i umetničkom stvaralaštvu.

Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja se raspisuje za projekte proizvodnje medijskih sadržaja.

Konkurs se raspisuje za sprovođenje projekta, u periodu od 01. januara do 30.juna 2016.godine.

Ukupan iznos sredstava namenjen za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u medijima iznosi 10.000.000,00 dinara.

II.   PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

Pravo učešća na konkursu ima:

1. Izdavač medija koji je upisan u Registar medija; 

2. Pravno lice odnosno preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji priloži dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija.

Pravo učešća nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda. Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na konkursu. Ako je učesnik izdavač više medija, može učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Maksimalni iznos koji se može dodeliti po jednom projektu je 80% vrednosti projekta.

III.KRITERIJUMI ZA UČEŠĆE NA KONKURSU

Osnovni kriterijumi za ocenjivanje projekata:

1. Mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja, a u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju.

Posebni kriterijumi za ocenjivanje projekata:

1. Značaj projekta za javni interes građana;

2. Obim i kvalitet pređašnje saradnje sa Opštinom Raška kroz medijsko izveštavanje;

3. Projekat, u smislu ovog konkursa, treba da podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska ili vremenska), kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa;

4. Tradicija poslovanja podnosioca projekta i tehnička i kadrovska opremljenost na teritoriji opštine Raška;

5. Realizacija projekta na teritoriji opštine Raška;

6. Da se realizacijom projekta doprinese da šanse svakog stanovnika na pravovremenu i tačnu informaciju budu jednake i uvećane;

7. Usmerenje medijskog stvaralaštva i ostvarivanja prava na informisanje u svim oblastima javnog života posebnih, a naročito zaštićenih grupa, kao i poštovanje profesionalnih i etičkih medijskih standarda; 

8. Multimedijalnost (mogućnost da se audio, vizuelni i tekstualni sadržaji objedine u jednom mediju, kao i u jednom sadržaju);

9. Veća i lakša dostupnost auditorijumu;

10. Ekonomična distribucija relevatnih medijskih sadržaja;

11. Brža i bolja interakcija sa korisnicima;

12. Brža i kompletnija distribucija-lakša ispravka, dopuna i objava novih informacija.

IV. PRIJAVA NA KONKURS

Prijava na konkurs se podnosi na obrascu „Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja“, koji je objavljen u pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 126/14).

Uz navedenu prijavu, podnosilac projekta je dužan da obavezno priloži i:

1. Predlog projekta (Obrazac 1)

2. Budžet projekta (u skladu sa Obrascem 1, Tabela br. 1)

3. Dokaz o registraciji (fotokopija izvoda iz APR-a)

4. Rešenje o poreskom identifikacionom broju (fotokopija PIB-a)

5. dokaz o posedovanju frekvencije, dozvola za emitovanje programa od regulatornog tela

6. Izjavu o raspolaganju odgovarajućim tehničkim i kadrovskim kapacitetima (dnevna prisutnost na terenu, praćenje terena)

7. Narativni izveštaj o realizovanim ugovorima sa Opštinom raška u predhonim godinama, sa brojem i vrstom realizovanih medijskih sadržaja i

8. Dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija-za pravno lice odnosno preduzetnika koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja.

Javni poziv se objavljuje na zvaničnoj internet stranici opštine Raška www.raska.gov.rs, i u dnevnom listu „Danas“.

Javni poziv za dostavljanje projekata otvoren je od 26.decembra 2015.godine do 11.januara 2016.godine.

Prijave na konkurs se podnose Komisiji za ocenjivanje projekata u oblasti javnog informisanja (u daljem tekstu: Komisija), neposredno na pisarnici Opštinske uprave Raška ili putem pošte – na adresu: Opštinska uprava Raška, Predraga Vilimonovića 1, 36350 Raška, u zatvorenoj koverti, naslovljeno sa „Prijava po Javnom pozivu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u elektronskim medijima za 2016.godinu“.

Neblagovremene prijave na konkursu, Komisija neće razmatrati.

Učesnik konkursa koji je podneo nepotpunu odnosno nepreciznu prijavu ili dokumentaciju, obaveštava se da nedostatak otkloni u određenom roku.

U slučaju nepoštovanja naknadno određenog roka, prijava se neće ni razmatrati.

V. ODLUKA O IZBORU PROJEKATA

U skladu sa odredbama člana 25. Zakona o javnom informisanju i medijima i člana 24. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, odluku o izboru projekata u oblasti javnog informisanja, koji se sufinansiraju iz budžeta Raška donosi načelnik Opštinske uprave, a na osnovu obrazloženog predloga Komisije – i to najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Obrazloženi predlog Komisije potpisuju svi članovi Komisije.

Odluka o izboru projekata biće objavljena na zvaničnoj internet stranici Opštine Raška – www.raska.gov.rs i dostavljena svakom učesniku konkursa. Navedena odluka se donosi u obliku Rešenja, sa obrazloženjem. Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Nakon donošenja Rešenja, Opštinska uprava zaključuje Ugovor o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja.

VI. KOMISIJA ZA OCENjIVANjE PROJEKATA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANjA

Ocenu projekta vrši stručna komisija, koja će biti sastavljena od 5 (pet) članova.

Članove Komisije imenuje načelnik Opštinske uprave, od kojih je većina iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika, koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Članovi Komisije se mogu imenovati na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji i ukoliko predložena lica ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Komisija na prvoj sednici bira predsednika komisije.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Sastav Komisije se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Opštine Raška – www.raska.gov.rs.

Pozivamo novinarska i medijska udruženja , kao i medijske stručnjake zainteresovane za rad u Komisiji da dostave predlog za članove Komisije. Rok za dostavljanje predloga za članove Komisije, isti je kao i rok za podnošenje prijava na konkurs.

VII. OBAVEZA IZVEŠTAVANjA O REALIZACIJI PROJEKATA

U skladu sa odredbama potpisanog Ugovora o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja, učesnik konkursa koji je dobio budžetska sredstva je u obavezi da dostavi narativni i finansijski izveštaj o utrošku tih sredstava-na Obrascu za izveštaj (Obrazac 2) propisan Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br.126/14), i to najkasnije mesec dana po isteku predviđenog roka za realizaciju projekta.

Uz narativni izveštaj, dostavljaju se i emitovani prilozi u elektronskom obliku, kopije sadržaja sa portala. Uz navedene priloge, učesnik konkursa koji je dobio budžetska sredstva je dužan da dostavi izveštaj o emitovanim prilozima, objavljenim tekstovima na sajtu – koji će sadržati za svaki prilog sledeće informacije:

1. redni broj kompakt diska (SD),

2. naziv priloga/teksta,

3. tema priloga/teksta,

4. učesnici priloga,

5. emisija u kojoj je prilog emitovan.

OPŠTINSKA UPRAVA RAŠKA

Broj: 345-1582/15-1

Dana,25.12.2015.god.

RAŠKA

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

15.01.

2016.

anonymous М.И. [neregistrovani] u 06:47

Мимо закона

По други пут Конкурс мимо закона. Шта рећи, институције система у држави Србији не постоје. На свим нивоима владају појединци и интересне групе.

Odgovori
sre

06.01.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:58

Nameštaljka...

Još jednom se objavljuje konkurs bez da se mogu preuzeti obrasci?!? Čemu ovo?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi