Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  2% za medije u Čačku ugrozilo bi druga budžetska davanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

10. 11. 2015.

Izvor: UNS

2% za medije u Čačku ugrozilo bi druga budžetska davanja

„Zbog neproporcionalnog broja medija u određenim lokalnim samoupravama, brojnih republičkih obaveza koje su prenete na lokalne samouprave, a istovremeno smanjenja transfera iz republičkih poreza na zarade, dva odsto za medije nije realno odrediti kao model finansiranja medija. Grad Čačak je na određene načine za medije u tekućoj godini izdvojio ukupno 17 miliona dinara ili 0,5 odsto budžeta“, rekao je za UNS pomoćnik gradonačelnika Čačka Aleksandar Dačić.

 

Putem dva javna konkursa za projekte kojima se finansira ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja izdvojeno je 5 miliona dinara. Sredstva u iznosu od 6 miliona dinara za uslugu direktnih TV prenosa zasedanja Skupštine grada raspodeljena su putem javne nabavke.

U programu unapređenja bezbednosti saobraćaja, čiji je izvor finansiranja povrat sredstava od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje grad Čačak imao je u ovoj godini poziciju od 6 miliona dinara za usluge medijskog praćenja aktivnosti iz bezbednosti saobraćaja. Sredstva iz ove pozicije raspodeljena su putem dva javna poziva, a finansirani su projekti koji se odnose na propagandne aktivnosti sa ciljem bezbednijeg odvijanja saobraćaja.

Aleksandar Dačić, pomoćnik gradonačelnika Čačka za oblast društvenih delatnosti kaže da je saradnja gradske uprave sa medijima koji izveštavaju sa područja grada Čačka više nego korektna. Tvrdi da su sve aktivnosti Gradske uprave, javne i transparentne, da novinari prisustvuju sednicama Skupštine i Gradskog veća i da dobijaju informacije iz prve ruke.

Dačić dodaje da su gradonačelnik i drugi funkcioneri u Čačku uvek spremni da pojasne određene podatke na zahtev medija.

Budžet grada Čačka za 2015. godinu zajedno sa sredstvima indirektnih budžetskih korisnika iz ostalih nivoa finansiranja iznosi 3 382 000 000,00 dinara. Ukupno 17 miliona dinara koliko je tokom ove godine izdvojeno za medije predstavlja 0,5% budžetskih sredstava.

S obzirom na to da je budžet za narednu godinu u ovom gradu još uvek u fazi izrade, nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje o visini sredstava koja će biti opredeljena za ostvarivanje javnog interesa u oblasti  informisanja. U gradskoj upravi su sigurni da sredstva neće biti manja od 5 miliona dinara na ovoj poziciji.

Aleksandar Dačić ističe da će se prilikom izrade nacrta Odluke o budžetu za 2016. godinu u obzir uzeti svi aspekti kada je reč o ostvarivanju  javnog informisanja.

Na pitanje Udruženja novinara Srbije o akciji koja je pokrenuta u okviru projekta „Gradovi i opštine- prijatelji medija“, kojom se pozivaju lokalne samouprave da izdvoje minimum dva odsto budžeta za sufinansiranje medijskih projekata, Dačić naglašava da je nivo procenta izdvajanja iz lokalnog budžeta za medije uslovljen nizom faktora.

"I kada je ta inicijativa nastala, kao neobavezujuća preporuka bivšeg Ministarstva kulture i informisanja, u tom periodu mnoge lokalne samouprave su imale budžetske medije", kaže Dačić, i konstatuje da ni broj medija nije proporcionalan u svim lokalnim samoupravama, zbog čega smatra da  takav paritet nije bilo realno određivati.

Dačić dodaje da su u međuvremenu brojne republičke obaveze prenete na lokalne samouprave, poput finansiranja primarne zdravstvene zaštite, dok su s druge strane transferi lokalu iz republičkih poreza na zarade smanjeni.

Ovo su, po Dačićevim rečima, osnovni razlozi zbog kojih su u gradskoj upravi u Čačku mišljenja da nije realno očekivati izdvajanja za medije u nivou od dva procenta lokalnog budžeta, jer bi to ugrozilo izvršavanje drugih budžetskih obaveza.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

10.11.

2015.

Родољ уб [neregistrovani] u 22:57

Više daju za ujede pasa

Видимо да је из градског буџета Чачка ове године за потребе јавног информисања издвојено укупно 17 милиона динара. У исто време. како је известио "Блиц" овај град за плаћање грешака овдашњих функционера ( незаконито уручивење отказа, кажњавање запослених у јавним предузећима. неспровођеее судских одлука) платиће читавих 30 милиона динара !
Још један трошак. чији трошак сносе сви грађани, је најмање двадесетак милиона динара
које, по судским пресудама, ваља из буџета исплатити житељима града на Морави које су ујели пси луталице...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi