Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Zamenik gradonačelnika Niša: Medijski monopoli su štetni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

05. 11. 2015.

Autor: M. Doderović Izvor: UNS

Zamenik gradonačelnika Niša: Medijski monopoli su štetni

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković podseća da je i pre početka privatizacije iznosio stav da zakonodavac treba da prepusti lokalnim samoupravama da odlučuju o daljem statusu i finansiranju lokalnih medija, a u skladu sa svojim interesima, pre svega interesima građana.

 

Uz takvo zakonsko rešenje Slavković smatra da bi Niš prepoznao dalji opstanak Niške televizije (NTV) kao gradskog javnog servisa.

„Monopol nigde nije dobar, na medijskom tržištu posebno. Jer, osim otvorenog pitanja o objektivnosti informisanja postavlja se i ozbiljno pitanje cena komercijalnih usluga koje te televizije vrše za privredne i druge subjekte. Smatram da monopolizacija medija znači sigurni rast cena tih usluga, a to dalje znači novi trošak za ionako osiromašenu privrednu kojoj po prirodi stvari komercijalne usluge medija najviše trebaju“, ocenjuje Slavković za UNS.

Što se tiče projektnog sufinansiranja medija Slavković smatra da je to loše zakonsko rešenje jer u jednom trenutku može doneti "negaciju sopstvenog cilja".

„Nema nikakvih granica  u pogledu broja učesnika na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata iz budžeta lokalnih samouprava. Istovremeno, nisam siguran da je ovakav metod sufinansiranja imun na razne političke uticaje po sistemu  'daj svima po malo kako biste imali mir na lokalu'. U svakom slučaju, treba dobro analizirati prva ovogodišnja iskustva, ali ja  sam sklon verovanju da postojeća zakonska rešenja vezana za medije neće izdržati test i kritiku vremena i da će ubrzo biti jasna potreba za izmenama zakona“, kaže UNS-u zamenik niškog gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi