Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Čuvari profesije u konkursnom periodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

30. 09. 2015.

Autor: M. D.

"Južnim vestima" odgovara predsednik komisije u Leskovcu Srđan Conić

Čuvari profesije u konkursnom periodu

Portal "Južne vesti" iz Niša odbio je da sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem potpiše ugovor o sufinansiranju medijskih projekata iako se našao među medijima čiji je projekat "prošao" na gradskom konkursu i odlučio je da protiv grada Leskovca pokrene upravni spor. Obrazlažući ovakav svoj stav i postupak glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević kaže da je sporan stav tročlane komisije u Leskovcu koja je odlučivala o dodeli sredstava za sufinansiranje da su prednost imali pre svega leskovački mediji, a što inače nije bilo navedeno u kriterijumima raspisanog konkursa.

- Smatramo da je uvođenje naknadnih kriterijuma na bilo kom konkursu neprihvatljivo. Jer to zapravo omogućava gradskim vlastima da rezultate i ubuduće prilagođavaju podobnim medijima. Možda se to ove godine nije desilo ali ako sada budemo ćutali izgubićemo legitimitet da se naredne godine bunimo zbog zloupotreba. Uostalom, u Zakonu o informisanju se izričito kaže da se novac iz javnih budžeta medijima raspodeljuje "na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije, kaže urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević.

On istim povodom dodaje da "mnogi mediji ne smeju da se bune jer im opstanak zavisi od novca koji dobijaju od lokalnih samouprava. Ali, onda nema više ni govora o nezavisnim medijima. Tako se stvara cenzura. Oni zavise od vlasti i postaju samo propagandna mašina, ističe Blagojević, podsećajući da je za njih sporan bio i nedavni konkurs u Nišu gde je kako kaže "medijima bliskim vlastima dodeljeno preko 80 odsto ukupnih sredstava"..Zbog toga, kao i mišljenja da je jedan od članova tročlane komisije u Nišu bio u sukobu interesa jer je saradnik u dva medija koja su konkurisala u Nišu, "Južne vesti" su  tužile i grad Niš.

Predsednik tročlane Komisije koja je odlučivala o sufinansiranju sredstava na konkursu u Leskovcu, dopisnik RTS Srđan Conić, povodom ovakvih stavova "Južnih vesti" pored ostalog kaže:

-Bitno je istaći da su članovi komisije koja je odlučivala u Leskovcu svoje odluke doneli jednoglasno i smatram da su svoj posao, kao novinari sa višedecenijskim profesionalnim iskustvom, odradili časno i pošteno. Dodatnih kriterijuma o kojima govori urednik "Južnih vesti" nije bilo, a radi se inače o dobroj praksi da su sredstva pre svega namenjena medijima sa teritorije grada koji raspisuje konkurs. Ne radi se dakle o regionalnim i okružnim konkursima..Jer to bi značilo da se na konkurs sa najboljim i najveštije napisanim projektima mogu da se jave i moćne i velike privatne medijske kuće ili takozvane savetodavne kompanije recimo iz Beograda, ili Bugarske, na primer. Onda bi sve lokalne medijske kuće ostale bez para, što svakako nije cilj ovih konkursa o sufinansiranju. Naravno, ovo je bila prva godina primene ovakvog modela sufinansiranja medija, pa je to bila novina i za lokalne samouprave, članove komisija i medije koji su konkurisali svojim projektima. Otuda mi deluje logično činjenica da ima i nezadovoiljnih koji svakako imaju legitimno pravo da zaštitu potraže na sudu, kaže Conić.

Komentarišući dalje stavove i ocene "Južnih vesti" povodom konkursa u Leskovcu, Conić se pita - ko to sebi daje za pravo da se predstavlja kao jedini branilac novinarskog profesionalizma i nezavisnog novinarstva, da se drugi plaše i zato ćute, a samo oni rade "zbog principa"?

- To je vrlo smela postavka. Jer, dobri poznavaoci prilika na medijskoj sceni juga Srbije mogli bi da pomisle i da je reč o sasvim drugom principu, principu ucenjivanja. Linija je vrlo tanka i lako se prelazi. Da li je u novinarstvu dozvoljeno nekoga ucenjivati? Verovatno jeste. Da li je legalno? Svakako nije, ali je prelaženje sa jedne ili druge strane te tanke linije teško dokazati. A da li je sve to moralo? E to sigurno znam- nije!. Besparica neosporno muči sve medije i svako se na svoj način bori za mesto pod suncem i za parče hleba. Otuda i moje skromno mišljenje da država nije smela tek tako lako da izlazi iz lokalnih medija i da ih jednostavno "pusti niz vodu"... Pa tako sada u Leskovcu, na primer, umesto jedne dobre TV i jednog radija sa tradicijom dugom skoro pola veka, imamo 5 loših takozvanih privatnih TV i uništen Radio Leskovac. Ali, to je već drugi i dublji problem, kaže Srđan Conić.

                                                                                                                                                                                                                                                                                     M.D.

 

 

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

03.10.

2015.

Infoport.rs [neregistrovani] u 13:43

nepravilnosti u radu komisije u Leskovcu


Na konkursu za sufinansiranje medija za 2015. godinu od strane Grada Leskovca, koji je GU za društvene delatnosti grada raspisala 09. juna, nezavisna tročlana komisija (Isak Slezovic urednik radija Sto plus Novi Pazar -član NUNS-a, Milorad Doderović iz Niša član uprave UNS-a i predsedik komisije Srđan Conić dopisnik RTS-a iz Leskovca) odlučila da odbije 4 medija, među kojima i naše onlajn novine.
U zapisniku komisije stoji da je od 14 projekata koliko je prijavljeno odbijeno 4 od čega je, kako stoji u zapisniku komisije, jedan stigao nakon isteka konkursnog roka (bez navođenja naziva), dok su ostali odbijeni jer je komisija odlučila da prioritet imaju leskovački mediji (bez navođenja naziva medija).
Sledeća nelogičnost čula se na sednici Gradskog veća (održana 25.08.2015.god) gde je načelnica GU za društvene delatnosti govoreći o odlukama komisije istakla da su prioritet imali leskovački mediji, kao i to da jedan medij nije imao potrebnu dokumentaciju (ne govoreći koji), a da je Jugpress (leskovački) predao 2 projekta zbog čega je jedan odbijen.
Odbzirom da je Infoport leskovački medij prema zapisniku komisije za izbor projekata, nejasno je ,ali ispada da smo kasnili sa predajom projekta što je netačno! Rok za podnošenje dokumentacije bio je 15 dana nakon objavljivanja u listu Nova Naša reč (koji izlazi samo petkom) i objavljen je 12. juna. Osnivač medija Infoport je celokupan projekat sa svom potrebnom konkursnom dokumentacijom predao 25. juna, kranji rok bio je 27. jun(subota).
U međuvremenu, kako bi nam projekat bio uzet na razmatranje od Gradske uprave 08.07. tražena nam je i overena izjava/saglasnost da će sadržaj projekta biti emitovan na mediju, što je prema tekstu konkursa obaveza samo TV, radio stanica i produkcijskih kuća, a ne onlajn novina. Ipak smo i taj dokument dostavili komisiji u traženom roku. Upravo se i iz toga vidi da smo u samom startu na vreme u potpunosti podneli svu potrebnu konkursnu dokumentaciju, obzirom da nam je tražen dokument koji nismo ni bili u obavezi da podnesemo.
Zbog niza nelogičnosti u zapisniku, takođe, ispada da su nam, ustvari, sredstva dodeljena ?! Naime, u posebnoj tabeli sa iznosima odobrenim i traženim sredstvima stoji i datum podnošenja predloga projekata na kome se vidi da je nakon isteka konkursnog roka – 16. 07. stigao predlog preduzeća Modus consalting Niš. Ponavljamo u zapisniku stoji da su 4 projekta odbijena jer je :
 jedan predlog projekta stigao nakon isteka konkursnog roka.
 ostali projekti nisu odobreni jer je komisija zaključila da prioritet u finansiranju projekata imaju, pre svega, leskovački mediji.
Zbog gore navedenih nejasnoća odgovor je potražen od predsednika komisije Srđana Conića koji je u razgovoru za Infoport 26.08. izjavio da smo odbijeni jer kolege , članovi komisije, iz NUNS-a i UNS-a ne znaju ništa o našem mediju i ne poznaju urednika, da je naš medij nov i da kratko radi i internog dogovora ove komisije da internet portali treba da postoje preko 3 godine, (iako to nisu bili uslovi konkursa), te da se u tom slučaju primenjuje „dobra praksa“ odbijanja medija iz upravo tih razloga, (a ni reči o samom projektu i njegovom kvalitetu – ni u zapisniku ni u razgovoru ) .
Ostaje mi potpuno nejasno kako su članovi komisije, kao lica koja važe za eminentne stručnjake u novinarstvu, napravili toliko propusta u sačinjavanju zapisnika ?
Iako se u Srbiji putem medija promoviše samozapošljavanje, otvaranje novih preduzeća, radnji , novih radnih mesta u praksi se izgleda, po mišljenju tročlane komisije, novim medijima, valjda, treba maksimalno otežati rad.
Pitala sam se šta će onda stajati u tom famoznom rešenju ( koje se donosi na osnovu odluke komisije , a koja je o tome sačinila zapisnik) kada u zapisniku ne postoje osnovi za odbijanje projekta našeg medija.
Po zapisniku komisije doneto je Rešenje te smo podneli tužbu Upravnom sudu , a ovim putem iznosimo Prigovor na rad komisije zbog očiglednih nepravilnosti u njenom radu.

Aleksandra Jovović, glavni i odgovorni urednik Infoport.rs

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi