Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Još jedna donacija “Holcima” za izgradnju spomen-kuće Pere Todorovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

08. 11. 2011.

Još jedna donacija “Holcima” za izgradnju spomen-kuće Pere Todorovića

Fabrika cementa “Holcim d.o.o.” iz Paraćina donirala je 3.200 kg veziva za malterisanje i 1.600 kg veziva za zidanje za dovršetak radova na izgradnji spomen-kuće novinara Pere Todorovića.

Ovo je druga donacija fabrike „Holcim“. Akciju izgradnje spomen kuće istaknutom novinaru, književniku i političaru prethodno su podržali donacijom 5 tona cementa.

UNS je sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica 2008. godine započeo akciju izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića.

Grubi građevinski radovi na zavičajnoj kući koja će biti istovetna starom zdanju i koja se gradi u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" u Vodicama, preko puta urušene kuće u kojoj je ovaj velikan rođen, su završeni.

Podignuta su dva nivoa kuće, izlivene tri ploče, a na redu je postavljanje krova. Crep za postavljanje krovnog pokrivača obezbeđen je donacijom fabrike „Potisje“ iz Kanjiže (5500 komada). UNS je od JP „Srbijašume“ zatražio pomoć u obezbeđenju građe za krovnu konstrukciju, izradu vrata, prozora, podova i tavanskih i drugih delova enterijera.

Prema rečima Miodraga Zagorčića, predsednika Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“ radovi na izgradnji spomen-kuće teku po planu.

- Sve što je za ovu godinu planirano, urađeno je. Sazidane su dve etaže od po 130 m² i završeni radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Nadamo se da ćemo u najskorije vreme uspeti da obezbedimo i nedostajuću građu za krov. Nakon toga slede radovi na uređenju spoljne fasade i unutrašnjosti kuće, rekao je Zagorčić.

On je istakao da bi, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, spomen-kuća Pere Todorovića trebalo da bude završena u toku 2012. godine, kada se navršava 160 godina od rođenja i 105 godina od njegove smrti.

UNS-ovu akciju izgradnje spomen kuće sa bibliotekom, etno zbirkom i konferencijskom salom koja će služiti kao prostor za etno izložbe i novinarske skupove i u kojoj će biti sedište Zavičajnog društva "Vidovača" podržali su i arhitektonski biro "Kuća" Avrama Krstića, špeditersko preduzeće "Transportšped", fabrika cementa "Lafarž", Industrija građevinskog materijala "Igma", ali i veliki broj Todorovićevih zavičajaca, meštana Smederevske Palanke ali i poštovalaca lika i dela ovog srpskog velikana iz svih krajeva Srbije.

Svi koji žele da se pridruže akciji i daju doprinos izgradnji spomen-doma novinaru, publicisti i političaru koji je svojim radom unapredio novinarstvo i strukovnu novinarsku organizaciju mogu se javiti generalnom sekretaru UNS-a Ninu Brajoviću (tel. 063 315 246, mejl nino.brajovic@uns.rs ) ili predsedniku Zavičajno-turističkog udruženja "Vidovača" Miodragu Zagorčiću (tel. 064 830 44 00).

Novac za obnovu kuće Pere Todorovića može se uplatiti na žiro račun broj 170-30003646007-48 kod Unikredit banke.

Petronije - Pera Todorović (1852 - 1907) je bio jedan od najznačajnijih novinara, polemičara, književnika, prevodilaca i političara na razmeđu dva veka.

Osnovao je "Male novine" - prvi slobodni, komercijalni list u Kraljevini Srbiji koji je uređivao po "evropskim standardima" i koji je dostizao tiraž veći od 10.000 primeraka.

Pera Todorović bio je jedan od inicijatora obnavljanja Srpskog novinarskog društva, preteče UNS-a. Bio je, posle Laze Kostića, drugi po redu predsednik ove strukovne organizacije (1891-1893).


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi