Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jelena Spasić: Neću pristati na tajno suđenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 10. 2011.

Jelena Spasić: Neću pristati na tajno suđenje


Novinarka Jelena Spasić koju novosadsko tužilaštvo tereti da je „nanela štetu bezbednosti Srbije“ tekstom „Državni organi potpuno nespremni za rat“ odbija da učestvuje u tajnom suđenju koje je predviđeno optužnicom.

- Nikada neću pristati na tajno suđenje. Mogu da me hapse, da mi rade šta hoće, ali mi sigurno tajno suditi neće. U demokratskom društvu novinarima ne mogu tajno da sude, a pogotovo ako su radili u interesu javnosti što je i njihov posao – kaže Spasićka

Ona će do ponedeljka pripremiti prigovor na optužnicu.

Prema Spasićkinim rečima očekivala je da protiv nje bude podignuta optužnica, ali ne i da će država proganjati novinare da odaju izvore što je suprotno evropskim konvencijama i presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Podatak da je za dva dana peticiju UNS-a protiv tajnog suđenja njoj i uredniku „Nacionalnog građanskog“ Miloradu Bojoviću potpisalo više od 320 novinara i glavnih urednika srpskih medija Spasićka komentariše sa zadovoljstvom kao potvrdu da esnaf želi da brani sebe od pritisaka vlasti.

UNS podseća da su se danas oglasile Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara protestujući zbog krivičnog progona novinara u Srbiji.

Novinarka Jelena Spasić odgovara na pitanja:

O odbrani na tajnom suđenju


O optužnici


O zaštiti izvora i podršci kolega

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi