Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pravilnik nikako ne primenjivati dok se ne usaglasi sa standardima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 09. 2010.

Pravilnik nikako ne primenjivati dok se ne usaglasi sa standardima


Udruženje novinara Srbije danas se i zvanično obratilo predsedniku i odbornicima Skupštine grada Kragujevca zbog spornog Pravilnika o obezbeđivanju javnosti rada Skupštine grada, koji u nekoliko svojih odredbi ozbiljno ugrožava zakonsko pravo novinara da rade svoj posao. U prilogu je pismo predsednika IO UNS-a Petra Jeremića kojim se traži da se ovakav Pravilnik ne primenjuje već usaglasi sa standardima.


Skupština grada Kragujevca
Gospodinu Saši Mileniću, predsedniku,
i odbornicima Skupštine grada


Beograd, 17. septembar 2010.

Poštovani gospodine predsedniče,
Dame i gospodo odbornici,


Udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog vaše namere da primenjujete Pravilnik o obezbeđivanju javnosti rada Skupštine grada, koji u nekoliko svojih odredbi ozbiljno ugrožava zakonsko pravo novinara da rade svoj posao, kao i zakonsko pravo građana na informisanost o radu lokalne samouprave.

Ne sporeći pravo da se za izveštavanja sa sednica Skupštine grada i njenih radnih tela novinarima izdaju akreditacije, način njihovog izdavanja, onako kako ga propisuje pravilnik, nije, niti se može tumačiti kao namera da se obezbedi nesmetano i objektivno informisanje. Naprotiv, liči nam na uvođenje cenzure, u kojoj će predstavnici vlasti, suprotno zakonima Srbije, odlučivati ko sme, a ko ne sme da izveštava o njihovom radu.

Neprihvatljivo nam je da se novinari za svaku sednicu moraju akreditovati najkasnije 24 sata pre početka, da predsednik Skupštine grada neposredno pred početak sednice daje saglasnost na akreditacije, kao i da se snimatelji i fotoreporteri u sali u kojoj se održava sednica mogu zadržati samo 15 minuta od njenog početka.

Ustaljena je praksa da se skupštinskim izveštačima akreditacije izdaju na period od godinu dana, a u nekim slučajevima čak i na period trajanja saziva skupštine. Predsednikova saglasnost, propisana pravilnikom, može i izostati, a od izuzetnog je značaja da snimatelji i fotoreporteri mogu u sali biti sve vreme trajanja sednice. Nekada da snime interesantnu diskusiju nekog odbornika, koja ne mora biti baš u prvih petnaest minuta sednice, a ponekad i da „uhvate“ nekog od narodnih predstavnika koji je na sednici zadremao, rešava ukrštene reči ili čačka nos. Čak i Titovoj Jugoslaviji, za njegovog života, to je fotoreporterima i snimateljima bilo dozvoljeno. Setite se samo Vicana Vicanovića, koji je u to vreme karijeru izgradio upravio takvim fotografijama, čučeći u skupštinskoj sali sve vreme zasedanja.

Poštovani gospodine predsedniče, poštovane dame i gospodo odbornici, u ime Udruženja novinara Srbije, molim vas da pomenuti pravilnik izmenite, i uskladite sa zakonskim odredbama i dobrom praksom. Obezbeđivanje javnosti rada je upravo omogućavanje svim zainteresovanim novinarima da prate sednice Skupštine grada, bez obzira na to kom mediju pripadaju. Svako uskraćivanje ovog prava, kršenje je zakona Republike Srbije koji propisuju ovu oblast.

U nadi da ćete imati razumevanja za naše sugestije,

Srdačno vas pozdravljam i želim vam uspešan rad,



Udruženje novinara Srbije

Petar Jeremić,
predsednik Izvršnog odbora

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi