Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  "Blic" prekida saradnju sa velikim brojem dopisnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

17. 11. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

"Blic" prekida saradnju sa velikim brojem dopisnika

Uredništvo dnevnog lista „Blic“ obavestilo je desetak honorarnih dopisnika da sa njima prekida redovnu saradnju, saznaje UNS. „Urednik u desku Nedeljko Čolić pozvao me je pre dva dana i obavestio o odluci menadžmenta da 'Blic' više da sa nama raskidaju ugovore. Bio sam dopisnik više od deceniju“, kaže jedan od kolega koji je želeo da ostane anoniman. Kako dodaje, Čolić im je rekao da će „nas od sada angažovati samo po potrebi, za vesti iz hronike, društva ili ekonomije“.

„Raskinuli su autorski ugovor koji smo potpisivali na godinu dana. Više, kako je rekao, neće biti potrebe za našim reportažama i pričama, samo za, po potrebi, kratkim vestima, najviše iz hronike. Rekli su da će nas za to posebno platiti, samo za mesec kada nas angažuju. Neće nam više biti povezan staž, nećemo imati zdravstveno. Strašno je, bio sam zatečen“, kaže drugi kolega.

Drugi dopisnik sa kojim je UNS razgovarao potvrdio je ove informacije, ali je naveo da ga odluka „ne čudi“.

„Ovo je liberalni kapitalizam i ovo je Srbija. Nije potrebno dati bilo koje drugo obrazloženje. ’Blic’ je privatna firma, kad ima posla, ima, kada nema, nema. Nisam ljut na njih, više sam ljut na novinarska udruženja koja su dovela da medijske scene u unutrašnjosti uopšte nema. Podržali su privatizaciju, set novih zakona i time doveli da medijska scena nestane. Zbog toga smo mi kao dopisnici nacionalnih medija kod njih radili za mizeran honorar“, rekao je on.

Dopisnici „Blica“ koji još uvek nisu obavešteni o prekidu saradnje, kako za UNS kažu, očekuju poziv.

„Čuo sam od kolega da su ih zvali. Mene još uvek nisu, ali očekujem poziv. ’Blic’ je promenio koncept, uređivačku politiku i ovo me ne čudi. Nisu im važne vesti iz unutrašnjosti, samo koja je pevačica zatrudnela i ko je sa kim u vezi“, rekao je kolega.  

Menadžment i urednici bez komentara

Generalna direktorka kompanije Ringier Aksel Springer u Srbiji Jelena Drakulić Petrović nije se danas javljala na pozive UNS-a, dok je direktor „Blica“ Veselin Simonović rekao da „o ovome ne zna ništa“ i „da pozovemo urednike“.

Sa druge strane, urednik u desku Nedeljko Čolić UNS-u je kratko rekao da „nije ukinuta čitava mreža dopisnika“, i da se „za pitanja o ovoj temi obratimo menadžmentu“.

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

17.11.

2017.

Zoran Kuzmanović [neregistrovani] u 21:47

Potrošna roba

Manji tiraž, manje novinara. Kresanje troškova. Pa najlakše je poći od potrošne robe - novinara honoraraca.

Odgovori
pet

17.11.

2017.

Слон [neregistrovani] u 19:35

Слика и прилика

Овај текст најбоље осликава сву беду новинарства у Србији.
"Блиц", који се са пропалимк "Новостима" такмичи око присвајања слогана начитанијег листа, отпушта сараднике, овог пута хонорарнбе дописнике.
Мећу њима нема ни једног који има храбрости да именом и презименом стане иза својих речи.
Нису бољи ни храбрији ни у врху Блица: не смеју да причају ни директиорка, али ни Весњелин Симоновић, нити уредник који је позивао сараднике да им саопшти да су добили отказ. Беше ли то онај Симоновић што је не тако давно добио годишњу награду УНС.
Веселине срам те било!

Odgovori
pet

17.11.

2017.

bivsi Blicov novinar [neregistrovani] u 17:13

Brukanje

Ovo je planirana akcija sunovrata Blica da bi mu se oborila vrednost pa da ga pazare oni sa iste strane s koje su kupljeni Alo i 24 sata. Prosecan prodat tiraz Blica je spao na pedesetak hiljada, sad kad ukinu teme iz Srbije i kraj je blizu.
Sramno je kako se drug Vesa pravi blesav i glumi Kostunicu! Pa on je generator Blicove propasti, on je kreator ove uzasne uredjivacke politike koja je srozala Blic. Uostalo, nije mu gadljivo da se potpisuje kao dirtektor za debele pare?! Vazno je da je njemu i onim tuznim plavusama koje vode ovu kucu dobro, a novinare koji su godinama davalai tim novinama kredibilitet ya bedne novce - napolje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi